Marți, 19 Septembrie 2006 - 06:00 AM Aleg.RO: Razboi "pe fata" intre Geoana si Nastase

Publicat de: Teodora Georgescu

curentul

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a dat ieri un ultimatum fostului presedinte PSD, Adrian Nastase . Sa aleaga - daca ramane in partid sau daca se plaseaza in afara acestuia. In sedinta de ieri a conducerii PSD, Mircea Geoana a ridicat problema retragerii sprijinului politic pentru Adrian Nastase. Spre surprinderea tuturor celor de fata, dupa cum ne-au declarat surse din partid. Surprindere cu atat mai mare cu cat Geoana a folosit un ton extrem de dur la adresa lui Nastase, care nu era de fata. Motivul oficial: datoriile foarte mari ramase de pe urma campaniei prezidentiale a lui Adrian Nastase si atacurile acestuia la adresa conducerii partidului. Motivul neoficial: lui Geoana i-a ajuns la urechi faptul ca Nastase nu numai ca nu are de gand sa plece din partid, dar se pare ca doreste sa revina la carma acestuia.

"In BPN a fost evocata si posibilitatea retragerii sprijinului pentru Adrian Nastase, insa am considerat ca ar fi exagerat, dar Adrian Nastase trebuie sa se lamureasca daca vrea sa fie in interiorul sau in exteriorul partidului", a adaugat Geoana.

Un nou episod al rafuielii politice din ultima vreme dintre liderul PSD, Mircea Geoana, si fostul premier Adrian Nastase s-a derulat ieri, la Biroul Permanent National al formatiunii. De data aceasta insa discutiile si acuzele reciproce pe seama datoriilor pe care le are PSD din campania din 2004 erau cat pe ce sa se sfarseasca cu retragerea sprijinului politic pentru Adrian Nastase.

"Vreau sa va marturisesc ca in cadrul sedintei de astazi a fost evocata posibilitatea retragerii sprijinului politic pentru Adrian Nastase", a anuntat Geoana, la finalul intrunirii. Intrunire la care Adrian Nastase nu a fost prezent, fostul presedinte al partidului nefacand parte din Biroul Permanent National. In contextul datoriilor acumulate in campania electorala din 2004, pe care partidul este nevoit sa le acopere, seful social-democratilor a criticat modul in care Nastase neaga orice fel de obligatie pe care o are in acest sens, el fiind candidatul partidului la alegerile prezidentiale. "Adrian Nastase a avut o obligatie, nu numai ca sef al partidului, dar are si obligatii financiare si politice fata de PSD. Din punctul nostru de vedere, al conducerii PSD, este extrem de greu sa acceptam atitudinea lui de fronda si contestatie", a mai spus Geoana. Aceste motivatii i-au dat apa la moara liderului PSD sa ceara in cadrul sedintei retragerea sprijinului politic pentru Nastase, lucru ravnit de acesta inca de cand au inceput diferentele de opinii intre el si fostul premier. Cu toate acestea, Geoana a incercat sa-si ascunda dorinta evidenta in spatele unei hotarari adoptate de partid cu ceva timp in urma. "Exista o decizie a Biroului Permanent National de saptamana trecuta ca pozitiile politice ce afecteaza partidul vor fi sanctionate mai dur", a mai spus liderul PSD. Acesta a anuntat ca intentioneaza sa aiba o discutie cu Nastase prin care sa ii explice pe ocolite ca a primit un ultimatum din partea formatiunii. "Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa se hotarasca daca este in afara sau in interiorul partidului. Daca doreste sa mearga pe alt drum, sa ne anunte", a amenintat Geoana. Aceste afirmatii dure vin dupa ce Nastase l-a acuzat pe actualul lider al PSD, intr-un comunicat publicat pe Internet, ca a cheltuit banii partidului pe strategi electorali straini.

PSD isi pune membrii pe platit contributii

Reprezentantii conducerii social-democrate au incercat ieri sa gaseasca solutii si pentru a rezolva problema datoriilor de peste 50 miliarde de lei vechi pe care le inregistreaza in acest moment partidul. Geoana a infirmat zvonurile aparute in presa din care reiesea ca PSD ar putea vinde sedii sau ar putea cere recuperarea investitiilor pe care le-a facut la unele sedii de partid aflate in cladiri ai caror proprietari sunt alte firme. Ba chiar vor sa cumpere toate sediile in care activeaza in prezent partidul. Asa ca singura cale gasita deocamdata de conducerea PSD pentru plata datoriilor a fost sa-si puna membrii sa plateasca. "Am decis reintroducerea sistemului de cotizatii si contributii financiare. Incepand cu 1 octombrie vom reveni la sistemul de cotizatii. Cotizatia pentru un membru de baza este de 1 leu simbolic", a anuntat Geoana. Singura problema care le-a ramas social-democratilor este contabilizarea exacta a numarului de membri. Pentru aceasta dilema, conducerea PSD a hotarat tot ieri sa introduca "un nou sistem de membri", adica sa initieze o baza de date relativ exacte si sa ofere membrilor noi carnete de partid. Pana la aflarea unui numar exact, liderii PSD se contrazic in declaratii cand vine vorba de numarul de oameni care au ramas fideli partidului. Daca Geoana crede ca PSD are in prezent "cateva sute de mii de membri", presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, este de alta parere. "Avem destui, avem 50 de mii de membri de partid. O groaza", a spus acesta, din greseala sau nu. In acest timp in care PSD trebuie sa-si dea seama de cati membri are nevoie pentru a acoperi datoriile si pentru a incepe cumpararea cu acte-n regula a unor sedii in care isi desfasoara activitatea, dupa cum a anuntat Geoana, comisia financiara a partidului a fost insarcinata sa vina cu solutii. "Am mandatat comisia financiara sa ne prezinte un audit pentru a vedea care este situatia si pentru a ne prezenta un catalog de reesalonare. Exista deja un plan in derulare de limitare progresiva a acestor datorii", a mai anuntat Geoana. Acesta nu a exclus nici posibilitatea reducerii cheltuielilor partidului, cu toate ca pana una-alta partidul are alte planuri, precum schimbarea carnetelor de partid ale membrilor.


(323 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Teodora Georgescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Razboi "pe fata" intre Geoana si Nastase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30039095878601 seconds.