Marți, 19 Septembrie 2006 - 06:00 AM Aleg.RO: Basescu a starnit numai antipatii printre liberali

Publicat de: Dana Carabelea

curentul

Conducerea PNL a luat pulsul organizatiilor din teritoriu, s-a sfatuit cu parlamentarii formatiunii si, chiar daca nu s-au facut calcule pe hartie, liberalii au ajuns la concluzia ca presedintele Traian Basescu (foto 1) le este antipatic . Dupa discutiile de ieri, din sedinta Biroului Permanent Central al PNL, vicepresedintele Puiu Hasotti (foto 2) a venit cu o declaratie oficiala despre starea de spirit deja semnalata a liberalilor - implicarea sefului statului in treburile Aliantei le-a ajuns pana in gat membrilor PNL. Ceea ce dovedeste ca propunerea liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu, de a suspenda relatiile cu presedintele Basescu este sustinuta de voci importante din partid. Surse din PNL ne-au declarat ca iesirea lui Antonescu impotriva lui Basescu a fost gandita de catre conducerea partidului, care a decis sa-l trimita "in linia intai" pe Crin Antonescu, liderul grupului de la Camera Deputatilor, pentru a proteja fragilitatea majoritatii de la Senat, precum si pentru a-l proteja pe Calin Popescu Tariceanu.

O nemultumire mai veche a liberalilor legata de modul in care presedintele Traian Basescu intelege sa pastreze vii relatiile cu democratii a fost pusa in urma cu cateva zile in gura lui Crin Antonescu, liderul PNL din Camera Deputatilor. Chiar daca presedintele formatiunii liberale, premierul Calin Popescu Tariceanu, a ales sa stea in umbra, pastrand aparenta unei relatii bune la nivel institutional cu seful statului, partidul sau a prins glas. Potrivit vicepresedintelui PNL, Puiu Hasotti, foarte multi lideri ai partidului, inclusiv presedinti de organizatii din teritoriu, au sustinut propunerea lui Antonescu privind limitarea colaborarii cu democratii la prevederile protocolului Aliantei si ignorarea imixtiunilor lui Basescu. "Am discutat pe tema declaratiilor lui Crin Antonescu referitoare la incetarea sustinerii domnului presedinte Traian Basescu si s-a aflat ca lideri importanti ai PNL, parlamentari, presedinti de filiala agreeaza aceasta posibilitate. Nu s-a discutat nimic concret", a precizat Hasotti. Liberalul a mai afirmat ca tot ceea ce a facut ieri conducerea PNL a fost sa ia act de situatia generata de Basescu, despre care Hasotti a apreciat ca "a dat dovada de ostilitate in mai multe randuri, iar acest fapt genereaza o anumita tensiune intre PNL si PD". Deocamdata, declaratia neoficiala de razboi a liberalilor il vizeaza numai pe seful statului, PNL alegand sa dea impresia ca Alianta mai are inca sanse sa se resusciteze. "Avem credinta ca Alianta are suficiente disponibilitati politice si suficienta intelepciune pentru a continua sa mearga mai departe. Solicitam in acelasi timp o atitudine obiectiva din partea presedintelui Traian Basescu", a sustinut Hasotti.

Tariceanu a primit voie

Cu toate ca au reactionat putin anemic la inceput, liberalii au demonstrat ca au fost in stare sa se desprinda de socul initial care a dus la transarea problemei pe care o reprezinta Traian Basescu pentru Alianta - liberalii au privit "cu maturitate" suspendarea ministrului liberal al apararii, Teodor Atanasiu, si l-au mandatat pe liderul lor, Calin Popescu Tariceanu, sa gaseasca un interimar pentru portofoliul Apararii. Acum, ca premierul a primit voie de la conducerea PNL, ramane doar ca el sa ia o decizie si sa numeasca pe cineva. Dar nu se grabeste, primul-ministru spunand ca va face un anunt in acest sens "in urmatoarele doua-trei zile".

Oricum, Tariceanu are optiuni limitate, in conditiile in care inlocuitorul temporar al lui Atanasiu in functia de ministru al MApN trebuie sa fie liberal si membru al guvernului. Unul dintre potentialii interimari ar putea fi Radu Stroe, acum secretar general al guvernului si presedinte al Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI. Deocamdata, singurul anunt pe care l-a facut Tariceanu in legatura cu Stroe tine de numirea acestuia in functia de membru plin al Biroului Permanent Central al PNL, dupa ce a fost membru supleant. In locul lui, in structura de conducere a liberalilor va fi numit senatorul Paul Pacuraru, consilier al premierului pe probleme de strategie politica, insa toate aceste numiri vor fi oficiale abia dupa validarea lor in Delegatia Permanenta a formatiunii.


(332 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Dana Carabelea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Basescu a starnit numai antipatii printre liberali | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29545998573303 seconds.