Marți, 19 Septembrie 2006 - 05:58 AM Aleg.RO: Primaria Capitalei preia Palatul CEC la valoarea de inventar, de 5,6 mil. euro

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat, ieri in unanimitate, proiectul de hotarare privind finantarea preluarii Palatului CEC, la valoarea de inventar de 20 mil . lei (5,6 mil. euro), acesta urmand sa fie trimis Guvernului pentru aprobare.

Prin proiectul de hotarare care va fi inaintat Guvernului, Primaria Capitalei solicita emiterea unei Hotarari privind virarea banilor pentru preluarea cu plata a Palatului CEC (situat in Calea Victoriei nr. 13).

Banii ar urma sa fie virati Primariei Capitalei de catre Ministerul Finantelor Publice, imobilul urmand sa treaca din patrimoniul CEC S.A in domeniul public al municipalitatii si in administrarea CGMB.

"Vanzarea catre Primaria Municipiului Bucuresti include si un schimb de terenuri, in sensul ca, pe langa suma in bani pe care banca noastra o va primi - Primaria ne va da si un teren, localizat intr-o zona centrala, pe care noi sa putem construi viitorul sediu CEC", au declarat reprezentatii companiei.

La mijlocul lunii februarie, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, anunta ca Primaria Capitalei va cumpara, la valoarea de inventar, cladirea in care functioneaza actualul sediu central al CEC, imobilul urmand sa fie transformat in muzeu al Bucurestiului.

Edilul general preciza ca preluarea cladirii - care are "o valoare istorica inestimabila" - se impune din cauza privatizarii CEC. "Ar fi pacat sa pierdem o asemenea cladire, sa intre in patrimoniul unei entitati private, cand ea trebuie, de fapt, integrata in Centrul Istoric al Capitalei, alaturi de Muzeul de Istorie de peste drum si de celelalte cladiri din centru pe care le vom restaura", afirma Videanu.

Videanu adauga ca viitoarea destinatie a imobilului, aceea de muzeu, se imbina perfect cu proiectul municipal privind reabilitarea Centrului Istoric.

"Avem un fond cultural extrem de valoros, care, din pacate, nu este expus, nu este valorificat. Cladirea CEC, unul din monumentele istorice ale Bucurestiului, trebuie la randu-i valorificat. Practic, muzeul Bucurestiului este veriga lipsa din amplul proiect de reabilitare a Centrului Istoric. Ar fi pacat sa nu punem in valoare o cladire atat de importanta", mai spunea primarul general.

Actualul muzeul al orasului se afla in Palatul Sutu din Piata Universitatii, cladire "neincapatoare pentru valorile istorice ale Bucurestiului", potrivit lui Videanu.

Achizitia, precum si efectuarea unor lucrari de consolidare si refacere a fatadei cladirii CEC reprezinta o initiativa mai veche a municipalitatii, votata la sfarsitul lui noiembrie 2005 de catre Consiliul General.

Potrivit hotararii de la acea vreme, municipalitatea propunea Guvernului sa preia Palatul CEC, imobil care urmeaza sa fie consolidat si restaurat in interval de trei ani. Cladirea ar urma sa fie transformata in muzeu al Bucurestiului.

Imobilul de pe Calea Victoriei nr.3 este monument istoric, administrat de CEC, institutie financiara aflata in privatizare.

Piatra de temelie a palatului a fost pusa in 8 iulie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta.

Pe acest loc se inaltase manastirea "Sfantul Ioan cel Mare", care avea si un han. Din secolul XVI-lea, asezamintele au fost restaurate de Constantin Brancoveanu, in anii 1702-1703, pentru ca apoi, degradandu-se, sa fie demolate in 1875.


(332 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Primaria Capitalei preia Palatul CEC la valoarea de inventar, de 5,6 mil. euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34838700294495 seconds.