Miercuri, 13 Septembrie 2006 - 05:52 AM Aleg.RO: Frunda: Securitatea a fabricat dosare inainte sau dupa Ž90

Publicat de: Dana Carabelea

curentul

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a scris ieri, pentru a treia oara, in registrul de la intrarea in sediul CNSAS . Dupa audierile la care a fost chemat de data aceasta, Frunda a gasit doua-trei taieturi suspecte in dosarul lui de la Securitate. "S-a umblat in dosare", a tras repede concluzia senatorul UDMR, acuzand intreg procesul prin care se face deconspirarea colaboratorilor cu Securitatea din randul politicienilor. El, personal, s-a declarat nevinovat, dar, pana la verdictul CNSAS, Frunda va trebui sa mai suporte "defaimarile si calomniile" de care s-a tot plans.

Dupa ce a fost chemat la CNSAS si audiat de membrii Colegiului, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a iesit cu cateva nemultumiri la adresa modului in care se face deconspirarea politicienilor, fosti colaboratori ai Securitatii. Ieri, Frunda a anuntat ca are cinci dosare de Securitate, dintre care doua sunt de retea. Atat ca unul dintre ele e incomplet, tocmai cel in care Frunda a sustinut ca ar fi fost referiri la refuzul sau de a accepta racolarea. Dar senatorul UDMR s-a laudat cel putin cu unul dintre cele doua dosare de retea ale sale, despre care a povestit ca ar contine un raport in care este caracterizat ca fiind "dusmanos, sovin si iredentist".

"S-a lucrat in dosare"

Indiferent care va fi verdictul dat de CNSAS, Frunda s-a aratat convins ca s-a umblat in dosare, temere pe care au impartasit-o si alti politicieni care au trecut pragul Consiliului. Senatorul UDMR a observat "doua-trei taieturi" in documentele sale, fapt ce i-a alimentat suspiciunile ca respectivele dosare au fost fabricate pentru a-l prejudicia. "Dosarele sunt facute de Securitate dupa 1990 sau inainte de 1990", a declarat Frunda, completand ca documentele "au ca scop defaimarea, calomnierea oamenilor despre care au fost facute".

Curat, nu colaborator

Angajament, nume conspirativ sau ca a dat note informative la Securitate, Frunda le-a negat pe toate, dintr-o suflare. "Nu am niciun fel de angajament, nu am niciun fel de nume conspirativ, pe care sa-l fi acceptat impreuna cu vreun ofiter de Securitate, nu am nicio informatie data, nici orala, nici scrisa, astfel incat sunt convins ca voi primi certificat de la Consiliu ca nu am fost colaborator al Securitatii", a precizat Frunda la iesirea de la audiere. El a dat asigurari ca este acoperit de orice acuzatie in acest sens - Frunda si-a amintit ca a scris la un moment dat un referat despre o excursie prin Europa, in 1987, care a fost apoi catalogat de un ofiter de Securitate drept nota informativa. Dar senatorul UDMR si-a gasit o scuza in precizarea facuta apoi pe seama acestui "referat" de seful Securitatii, unde se preciza clar ca Frunda "nu este si nu vrea sa fie informator".

Nemultumit de "transparenta" deconspirarii

Frunda a strambat intai din nas, iar apoi a criticat de-a dreptul eforturile de "transparenta" care insotesc deconspirarea colaboratorilor Securitatii. Udemeristul a anuntat ca nu este de acord cu publicarea integrala a continutului dosarelor de Securitate, ca se pun "pete morale" pe imaginea politicienilor audiati la CNSAS inainte ca institutia sa fi dat un vertict si ca vrea sanctiuni penale pentru cei vinovati de scurgerile de informatii.

"Este inadmisibil ca oamenii sa fie condamnati, fara sa existe o decizie a Consiliului, pentru ca, daca suntem sinceri - chiar daca eu primesc, si sunt sigur ca voi primi certificat ca nu am colaborat cu Securitatea - pe imaginea mea exista o pata morala. Va exista posibilitatea sa ma indrept in instanta impotriva acelora care au produs aceasta pata", a declarat senatorul UDMR.


(416 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Dana Carabelea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Frunda: Securitatea a fabricat dosare inainte sau dupa Ž90 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60945296287537 seconds.