Joi, 10 Martie 2005 - 09:22 AM Aleg.RO: Alegerile n-au fost corecte, dar nici furate

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Nereguli da, insa nu fraude masive. Acestea sint concluziile unui raport al Institutului pentru Politici Publice despre alegerile din noiembrie 2004. Totodata, IPP da de inteles ca Alianta este constienta ca a exagerat cu acuzatiile. Concluzia raportului este ca una dintre cele mai grave acuzatii - fraudarea rezultatelor prin intermediul programului de calculator care le-a centralizat - nu se sustine, fiind vorba de o eroare umana imediat corectata. IPP declara ca a efectuat o expertiza proprie pe baza datelor obtinute de la BEC si de la birourile electorale judetene, combinate cu discutii cu reprezentantii partidelor si institutiilor si cu monitorizarea presei.

Conform IPP, sesizarea neregulii a apartinut Institutului National de Statistica. Pe masura ce introduceau datele, specialistii INS constatau ca se contura o prezenta la vot peste cea prognozata si ca anumite sectii aveau o prezenta la vot de 100%. Specialistii au comunicat situatia membrilor BEC, care au cerut explicatii reprezentantilor sectiilor de votare in cauza. S-a dovedit ca acestia au completat gresit procesele-verbale, din cauza slabei instruiri si a faptului ca doua rubrici de pe formularele tipizate aveau denumiri identice. Corectarea greselii si reintroducerea datelor a coincis cu momentul in care numarul de voturi acordate candidatului PSD incepea sa creasca simtitor, ca urmare a faptului ca la BEC soseau rezultatele din mediul rural.

Acestea sosesc mai tirziu si se centralizeaza in a doua parte a procesului de numarare, iar aceasta coincidenta a dat impresia unei fraude in defavoarea candidatului Aliantei PNL-PD. La impresia generala a contribuit si presedintele BEC, Emil Ghergut, care, subliniaza raportul IPP, nu a reusit sa inteleaga explicatia tehnica si ca urmare nu a putut s-o prezinte convingator, „lasind in schimb impresia unei persoane care se incurca in explicatii“.
Numaratoarea invizibila

„Solicitarea initiala de a opera arestari si de a repeta alegerile ni se pare puerila, atit timp cit procesul de numaratoare putea fi reluat, problema acuzata aici fiind modul de centralizare a rezultatelor si nu modul de desfasurare a procesului de votare“, remarca IPP, facind aluzie la declaratia publica a lui Basescu.

Totodata, Institutul subliniaza ca Alianta D.A. ar fi putut sa-si sustina declaratiile prin prezentarea rezultatului numaratorii paralele efectuate de oamenii Aliantei din sectiile de votare. „Eventuala prezentare a unui rezultat obtinut prin numaratoarea paralela si care sa fie diferit de cel prezentat de institu-tiile oficiale ar fi putut constitui o proba solida“, subliniaza raportul. Directorul IPP, Violeta Bau, a atras atentia ieri intr-o dezbatere publica, asupra faptului ca, dupa turul al doilea, numaratoarea paralela a fost gata la primele ore ale diminetii de luni, adica a doua zi dupa alegeri, in timp ce „cea de la primul tur aparent nu s-a finalizat nici pina astazi“. Mai direct, directorul INS, Gheorghe Vaida Muntean, a comentat: „Era fair-play sa recunoasca public ca rezultatele numaratorii paralele erau identice cu ale BEC, ca fata de mine au recunoscut“. Reprezentantii Aliantei la discutii, senatorul PD Maria Petre si directorul Departamentului Electoral Central al PNL, Gheorghe Radulescu, nu au oferit explicatii clare despre acest subiect. Radulescu a admis intr-un final, cu jumatate de gura, ca „rezultatele numaratorii paralele concorda in buna masura“.
Recorduri cu semn opus

IPP contrazice si ideea ca in 2004 numarul alegatorilor de pe listele speciale ar fi reprezentat un record pentru Romania. „Cu ocazia acestor alegeri, numarul celor care au votat pe listele speciale a fost cel mai mic, 1. 200.000, adica 11,56% dintre alegatorii cu drept de vot, maximumul fiind atins in 1996 (1.810.000, adica 14,3%)“. „Ar trebui sa spunem ca in 1996 a fost cea mai mare frauda din istoria Romaniei“, a comentat Adrian Stroe, coordonator de programe in cadrul IPP. Institutul contesta speculatiile facute pe seama numarului mare de voturi anulate, spunind ca cifra de 1.500.000 de voturi nule reprezinta suma voturilor anulate la toate cele trei tipuri de alegeri – Presedintie, Camera si Senat. „In fapt, aceste cifre sint din nou cele mai mici obtinute cu ocazia celor patru alegeri generale de dupa 1989“, se mentioneaza in raport.


(659 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Alegerile n-au fost corecte, dar nici furate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.9841001033783 seconds.