Vineri, 04 Martie 2005 - 09:37 AM Aleg.RO: Fragil si conjunctural

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Oricâte reprosuri i s-ar putea face presedintelui interimar al PD, Emil Boc, pentru capacitatea remarcabilă de a vorbi mult si de a spune putin, trebuie să recunoastem că din când în când o brodeste în declaratiile sale pentru presă. Una dintre cele mai recente a continut următoarea caracterizare a Guvernului Băsescu-Tăriceanu: „fragil si conjunctural". Fragil – completăm noi – pentru că este inconsistent, cu numeroase incompatibilităti în materie de relatii interumane, vulnerabil profesional si moral, iar conjunctural – tot potrivit propriilor noastre observatii – deoarece a fost format în pripă, prin specularea împrejurării nesperate a blocării accesului la putere al PSD în urma victoriei în alegerile prezidentiale a lui Traian Băsescu.
De fapt, domnul Boc s-a referit mai mult la sustinerea parlamentară a actualului guvern, considerând că acesta dispune de o majoritate subtire, fiind expus permanent „pericolului" de a i se respinge proiectele de lege remise Senatului si Camerei Deputatilor.
Se insistă pe acest aspect ca un argument – chipurile zdrobitor – în favoarea organizării alegerilor anticipate, marota lui don' presedinte Băsescu.
Sigur, asa cum este majoritatea parlamentară asa este si guvernul pe care l-a emanat. Numai că nu prea se tine seama de un element esential: în realitate, partidele din Opozitie n-au nici un interes, acum, să răstoarne Guvernul Băsescu-Tăriceanu. Pe de o parte, pentru că actionează factorii inertiali determinati de alegerile de la sfârsitul anului trecut, adică sansele reduse de a obtine, în actuala perioadă, un scor mai bun la scrutinul popular, iar pe de altă parte, pentru c㠖 fie si numai în cazul PSD – se desfăsoară un proces intern de schimbări (nu zicem, deocamdată, că este vorba despre o reformă autentică) proces care se doreste a fi dus până la capăt, cu preconizatele câstiguri de imagine aferente.
Nimic – în prezent si în viitorul previzibil – nu pune în primejdie existenta Guvernului Băsescu-Tăriceanu în afară de modul în care încearcă să-l discrediteze nimeni altul decât mentorul lui, actualul sef al statului.
Să ne punem „în pielea" ministrilor, a secretarilor de stat, a diversilor dregători locali până la directorii de grădinite si de piete agroalimentare instalati după alegerile locale, parlamentare si prezidentiale din 2004. Cu ce „chef" muncesc dacă deasupra lor planează posibilitatea de a pierde fotolii si privilegii? Ce autoritate au dacă presedintele tării îi consideră viabili doar pentru câteva luni de acum înainte? Ce măsuri strategice pot adopta când stiu că este posibil să fie debarcati, în cazul cel mai bun prin septembrie a.c.?
În aceste circumstante, principala preocupare este aceea de a profita din plin de pozitiile câstigate, astfel încât să fie satisfăcute rapid si cât mai consistent interesele personale si de grup.

Nu integrarea europeană, nu consolidarea statutului de membru în NATO, nu visurile de mărire în calitate de lider regional la Marea Neagră, nu continuarea cresterii economice si multe asemenea obiective majore primează, ci valorificarea la maximum a timpului pentru acumulări tot mai mari în numele aceluiasi interes personal si de grup.
Se va spune că nu trebuie excluse nici posibilitatea si probabilitatea ca la alegerile anticipate ADA să obtină majoritatea parlamentară. Fireste, teoretic, orice este posibil. În calculele politice este chiar recomandabil să se tină seama de tot felul de eventualităti. Numai că, asa cum o atestă sondajele de opinie, electoratul a început s㠄simtă" că are de-a face cu o coalitie si, pe cale de consecintă, cu un guvern caracterizat prin fragilitate si conjunctualism. Multi cetăteni se dumiresc în legătură cu eroarea lor fundamentală din fata urnelor în noiembrie si decembrie 2004. Tendintele de vot se accentuează într-un interval de timp tot mai scurt, asa c㠖 până la toamn㠖 erodarea încrederii în Guvernul Băsescu-Tăriceanu se poate accentua în ritmuri incredibil de rapide. Nici această posibilitate nu trebuie exclusă din calcule. Pentru că si noi, ceilalti facem calcule, mai ales cum „ne ard" la buzunar actualele si viitoarele scumpiri. Noroc că spectacolul politic este gratis.


(627 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Fragil si conjunctural | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61202907562256 seconds.