Sâmbătă, 29 Aprilie 2006 - 05:46 AM Aleg.RO: Templul demagogiei

Publicat de: Rodica CIOBANU

Gândul ?Va rog sa va adresati respectuos .  Aici suntem în Parlamentul Romaniei!?. Cu aceasta replica, cate un senator sau deputat  îl admonesteaza, de la tribuna, pe vreun modest reprezentant al Guvernului, care nu le-a facut alesilor destule temenele. Instantaneu, cand rosteste solemn ?Parlamentul Romaniei?, incinta ? de obicei, locul frecusurilor meschine ? devine  templul zeului democratiei, de ai carui oficianti plebeii trebuie sa se apropie cu capul plecat si sa deschida gura doar daca li se da cuvantul. Parlamentarii cer, asadar, respect de la restul lumii si se fac ca nu pricep ca primesc exact atata respect cat ei însisi acorda institutiei.
Pentru liberala Norica Nicolai, Senatul Romaniei este echivalentul propriei sufragerii, unde rubedeniile fac ce vor, fiindca sunt ?de-ale casei?. Senatoarea si-a adus nepoata la serviciu, a introdus-o în sala de plen, unde s-a mutat de pe un scaun pe altul, s-a conversat cu Teodor Melescanu si a votat în locul altui senator liberal, iesit sa bea, în tihna, o cafea. Doamna Nicolai s-a suparat foarte tare cand ziaristii au luat-o la întrebari, i-a expediat cu un gest scurt care spunea ca, în fond, doamna senator este la ea acasa si nu are de dat nimanui socoteala. A gasit întelegere si compasiune printre colegii sai, care au sarit sa o apere de ?agresiunea? presei sau au etichetat întregul episod, cu fraudarea votului cu tot, drept ?o chestiune derizorie?.

Pentru senatorul democrat Marius Marinescu, Senatul este un ring de box. Parlamentarul culturist ? al carui model de viata declarat este presedintele Traian Basescu ? îsi exerseaza, saptamanal, aptitudinile belicoase pe colegi. George Copos a fost cat pe-aci s-o încaseze de la Marinescu, la o sedinta de comisie; pe Bogdan Olteanu l-a dezechilibrat cu un branci, pe holul Senatului; iar mai multi pedisti care nu i-au votat o propunere legislativa au fost catalogati, în gura mare, drept ?slugoi ai grupurilor de interese?. Cateva contre, cu alti protagonisti, s-au produs si în Camera Deputatilor, de unde se vede ca Marius Marinescu are fani.

Pentru toti senatorii si deputatii, Parlamentul Romaniei este o banca generoasa, care acorda credite nerambursabile si fara garantii. Fiecare ales încaseaza, pe langa salariu, si o suma forfetara de aproximativ 80 de milioane de lei, din care sa acopere cheltuielile cu biroul din teritoriu. Numai ca parlamentarul este obligat sa justifice cu acte doar jumatate din aceasta, restul de 40 de milioane putand sa-l cheltuiasca dupa cum îl taie capul. Nu i se cere nici o factura fiscala, nici un bon de casa, nici o foaie de decont, nimic. Ce face parlamentarul cu acesti bani? Nimeni nu stie si nimeni nu-i cere socoteala. Curtea de Conturi se multumeste sa constate ca senatorii si deputatii sunt singurii bugetari care nu sunt obligati sa justifice banul public. Inspectorii ridica din umeri: e legal, fiindca parlamentarii au facut legea. Si în timp ce fac praf sute de miliarde, alesii vorbesc de coruptia celorlalti. Astfel, templul democratiei devine hulitul templu al demagogiei.   


(648 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Rodica CIOBANU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Templul demagogiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31642293930054 seconds.