Sâmbătă, 29 Aprilie 2006 - 05:43 AM Aleg.RO: Lustratie in PSD

Publicat de: ---

evenimentulzilei Deputatii Andea si Branzan risca sa fie scosi de pe liste la viitoarele alegeri pentru ca au avut prea multe mandate .

Dezbaterea pe marginea infiintarii Polului Social Democrat, demers initiat de Petre Roman si Ion Iliescu, are puternice reverberatii si la Timisoara. Cunoscut ca un apropiat al fostului presedinte al statului, de care il leaga trecutul comunist dinainte de 1989, deputatul Petru Andea este suspectat de colegi ca face joc dublu.

Miercuri, intr-o sedinta a conducerii nationale a PSD, vicepresedintele Ilie Sarbu, care este si liderul filialei judetene a partidului, a facut referire directa la el intr-un dialog taios cu Iliescu. "Unii, ca Razvan Theodorescu, Iorgovan sau Andea au intrat in Parlament pentru ca i-ati sustinut dumneavoastr". Dar la alegerile urmatoare nu o sa mai fie pe liste", i-ar fi strigat, potrivit unor surse, Sarbu lui Iliescu.

"Unii ajung parlamentari de profesie"

Ulterior acelei sedinte, liderul PSD Timis si-a nuantat pozitia. "Daca domnul Andea se simte vinovat, nu am ce sa-i fac. Eu nu l-am vizat pe el. Eu am vorbit la sedinta de oameni disperati care nu vor mai avea locuri pe liste la alegerile urmatoare. Acesti oameni vor acum sa faca un alt partid", explica Sarbu.

Liderul PSD Timis aminteste acum ca a castigat alegerile la sefia filialei printr-un program care prevedea ca un membru poate avea dreptul la maxim doua mandate de parlamentar. "Am considerat ca nu ar fi normal ca intreaga structura de partid sa lucreze pentru o mana de oameni, aceeasi de fiecare data. De aceea, am considerat ca doua mandate sunt suficiente pentru fiecare parlamentar, inclusiv pentru mine", a declarat Sarbu.

El a mai spus ca este normal ca si alti membri sa se poata afirma si sa candideze. "Altfel, unii ajung parlamenatri de profesie, pentru care lucreaza intreaga filiala. Totusi, daca oamenii sunt multumiti de prestatia lui Andea, daca se apreciaza in Consiliul Judetean al PSD ca mai merita un mandat, eu nu pot sa ma opun", a adaugat Sarbu. De mentionat ca in aceeasi situatie cu Andea se mai afla si celalalt deputat PSD de Timis, Ovidiu Branzan, fost ministru al Sanatatii.

Restrictie valabila si pentru alesii locali

Declaratiile lui Sarbu sunt sustinute si de prim-vicepresedintele PSD Timis, Sorin Grindeanu. "Este programul prin care domnia sa a castigat presedintia filialei. Poate unii au uitat de el, poate nu l-au citit sau poate nu l-au votat. Acest demers nu se refera la Andea sau Branzan, se refera inclusiv la Sarbu, in momentul in care va avea doua mandate", a declarat Grindeanu.

Prim-vicepresedintele PSD Timis crede ca propunerea este o chestiune de bun simt. "Nu mi se pare normal ca aceeasi doi-trei oameni sa se regaseasca de fiecare data pe liste. Nu mi se pare normal ca intreaga filiala sa lucreze pentru aceeasi doi-trei oameni. Asta nu inseamna ca acestia nu pot sa ocupe alte functii. Pot sa vina consilieri locali sau judeteni. Sau pot ocupa functii numite, nu alese", a mai spus Grindeanu.

Potrivit prim-vicepresedintelui PSD Timis, aceasta restrictie va fi extinsa si pentru consilierii judeteni si municipali. In acest caz, oameni cu state vechi in filiala, precum vicepresedintele Titu Bojin, nu vor mai avea voie sa candideze. "Poate domnul Bojin va merge la Parlament", sugereaza Grindeanu.

"Vad ca domnul Sarbu nu ma vrea pe liste"

Declaratiile lui Sarbu l-au iritat insa pe deputatul Petru Andea, aflat intr-o mai veche disputa cu actuala conducere a filialei. Daca in trecut el si-a ascuns nemultumirile fata de liderul PSD Timis, de aceasta data a rabufnit. "Eu nu am auzit de asa ceva. Nu exista o decizie oficiala in acest sens.

Nu s-a discutat asa ceva. Vad ca domnul Sarbu nu ma vrea pe liste. Mandatele de ministru se numara? E optiunea lui faptul ca nu ma vrea pe liste. E dorinta unei persoane, dar acest lucru va fi decis de catre membrii filialei. Nu este adevarata ideea ca partidul lucreaza pentru o mana de oameni", a declarat Andea.

La randul lui, deputatul Ovidiu Branzan spune ca nu a auzit de restrictiile din programul lui Sarbu. "Nu ma deranjeaza aceste declaratii. Dar, unu, nu exista aceasta restrictie in program; doi, nu stiu daca va exista vreodata; trei, este anticonstitutionala; patru, nu stiu daca ma intereseaza un al treilea mandat. Cred ca altele ar trebui sa fie preocuparile noastre acum decat sa ne gandim la liste", a declarat Branzan care poate fi considerat o victima colaterala in razboiul din PSD Timis.

20 de PSD-isti pentru alegerile din 2008

Sarbu spune ca tocmai din ideea de a da si altor membri posibilitatea sa fie alesi s-a nascut, la nivel national, Proiectul Generatia 2008. In cadrul acestei actiuni, din fiecare judet au fost selectate in jur de 20 de persoane, in general tineri, care s-au remarcat atat in profesia lor, cat si in partid, mai ales dupa pierderea alegerilor si trecerea in opozitie.

Grindeanu sustine ca acestia ar trebui sa aiba studii superioare, inclusiv masterate. Cei selectati vor participa, pana in 2008, la diverse programe de pregatire, seminarii, cursuri organizate in colaboare cu Partidul Socialist European si ONG-uri de stanga.

Pe lista din PSD Timis se regasesc, printre altii, Sorin Grindeanu, Eugen Dogariu, Matei Suciu, Horia Bacanu, Radu Toanca, primarul comuei Jebel, Sabin Bociu si Viorel Bota, acesta din urma nefiind insa membru de partid.

Deputatul Andea s-a aratat deranjat si de modul in care s-a alcatuit aceasta lista, afirmand ca a aflat de ea dupa ce a fost trimisa la Bucuresti. "Din pacate, lista s-a facut intr-un cerc extrem de restrans. Este o practica nedemocratica. Eu, personal, nu am fost consultat", a afirmat Andea.

Programul presedintelui PSD Timis

"Am spus-o si o repet! Nu exista consilieri, primari sau parlamentari de profesie, asa cum nu trebuie sa existe vicepresedinti ai partidului de profesie. Am propus, la intalnirile precedente, ca un membru sa poata avea dreptul la cel mult doua mandate de parlamentar, tocmai pentru a putea sa dam posibilitatea si altor colegi sa se afirme.

Vreau ca in PSD Timis sa existe o competitie reala, in spirit democratic, pentru ca numai astfel putem progresa". Acesta este un fragment din discursul lui Ilie Sarbu, sustinut în 2 aprilie 2005, in timpul alegerilor pentru presedintia PSD Timis.


(687 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Lustratie in PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28743410110474 seconds.