Joi, 20 Aprilie 2006 - 06:59 AM Aleg.RO: România în atenția lumii francofone

Publicat de: Alina FECHETE

AMOS News FrancofonieRomânia va găzdui, în această lună, trei mari manifestări dedicate francofoniei. În 27 aprilie, la Parlament va avea loc Adunarea Parlamentară a Francofoniei, manifestare la care vor participa 15 delegați din țări fracofone, a declarat pentru AMOS News președinteleGrupului român pentru francofonie din cele două camere al Parlamentului, Răzvan Theodorescu. Manifestarea va fi urmată de un semninar susținut de fostul ministru belgian al Muncii, iar toamna va aduce cel mai important eveniment al lumii francofone, Sommet-ul Francofoniei, ce se va desfășura în acest an al București, în premieră în Europa, în afara granițelor Franței. Lucrările Adunării Parlamentare a Fracofoniei vor reuni la Parlament personalități din România, precum și 15 delegați din mai multe țări europene. Manifestarea va începe la ora 9.00 și face parte din ciclul "Marile Conferințe ale Francofoniei" organizate în pregătirea Sommet-ului Francofoniei ce se va desfășura la București, în 25 - 29 septembrie.

Tot joi, la ora 19.00, la sala Zodiac a Institutului Național de Administrație, Comisariatul General pentru Francofonie va organiza seminarul "Europa, Munca și Mondializarea", susținut de Michel Hansenne. Acesta a ocupat funcțiile de ministrul belgian al muncii (1981 - 1989), director al Organizației Internaționale a Muncii (1989 - 1999) și fost deputat european în perioada 1999 - 2004.

Premieră în Europa

Sommet-ul din acest an va aduce la București 63 de șefi de state și guverne, parlamentari și oameni de afaceri, mai ales că manifestarea este prima care se organizează în Europa, în afara granițelor Franței. Romania este prima din cele 13 țări vorbitoare de limba Fanceză din Europa Centrală și de Est care a aderat la spiritul francofon. Mai mult, sommet-ul de la București va cuprinde și alegerea unui nou Secretar General al Fancofoniei. Procesul alegerii secretarului se repetă la fiecare patru ani, acesta fiind cea mai importantă funcție. Până în acestă toamnă, funcția de Secretar General al Francofoniei este ocupată de Abdou Diouf, ales în 2002, la sommet-ul de la Beirut, Libia.

PregătiriPrin Hotărârea de Guvern a fost înființat, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Comisariatul General pentru Francofonie (CGF), structură ce ocupă de organizarea celei de-a XI-a Reuniuni la nivel înalt (Sommet) a Organizației Internaționale a Francofoniei, la București, în perioada 25-29 septembrie 2006. Sommet-ul Francofoniei cea mai complexă întâlnire internațională găzduită de România, până în prezent.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a inițiat un Protocol, prin care se convine ca specialiști din cadrul instituțiilor publice implicate să-și desfășoare activitatea, până la 1 octombrie 2006, la Ministerul Afacerilor Externe – Comisariatul General pentru Francofonie.

În 6 aprilie 2006, la Paris, a avut loc cea de-a 59-a sesiune a Consiliului Permanent al Francofoniei, care a reunit reprezentanții personali ai șefilor de stat și de guvern din Organizația Internațională a Francofoniei.

Cu această ocazie, Cristian Preda, reprezentantul personal al Președintelui României în instituțiile Francofoniei, a transmis scrisorile adresate de președintele României, Traian Basescu, șefilor de stat și de guvern invitați la Sommet-ul Francofoniei, care va avea loc la București, în perioada 25 - 29 septembrie 2006.

Președintele României a adresat șefilor de stat și de guvern din Organizația Internațională a Francofoniei următorul mesaj:

„România este prima țară europeană, în afara Franței, desemnată să găzduiască un sommet al Francofoniei. Suntem onorați, dar și mândri că am primit o asemenea responsabilitate, deoarece în acest fel se recunoaște forța legăturilor noastre, mai întâi cu francofonia, iar apoi cu Francofonia.

Pentru noi, românii, francofonia, înainte să fie Francofonie instituțională, înseamnă o istorie începută acum aproape două secole, în primii ani ai veacului al XIX-lea, odată cu organizarea celor dintâi cursuri de limba franceză. Au urmat, în mod aproape natural, studenții români care au plecat să-și termine studiile în Franța, Belgia sau Elveția, studenți care, odată întorși în țară, au adus cu ei nu numai cunoștințe, dar și un alt mod de a vedea lumea, ca și idealuri care au stat la baza modernizării țării noastre. Limba franceză a fost purtătoarea valorilor care au permis dezvoltarea europeană a României acum mai bine de o sută de ani.

Ea a rămas idiomul libertății și al dezvoltării spirituale de-a lungul perioadei totalitare. Fundația fusese deja așezată și ea a reușit să reziste tuturor presiunilor. Era, în consecință, natural, ca după prăbușirea comunismului, primii pași ai politicii noastre externe să se orienteze către comunitatea căreia știam că îi aparținem.

Francofonia la care am aderat în 1991 și Francofonia de azi nu sunt același lucru. Comunitatea noastră a evoluat mult, ea s-a întărit și este gata să-și asume rolul de actor internațional puternic, devenind o voce distinctă și clară aflată în serviciul solidarității, al păcii, al respectului drepturilor omului și al statului de drept, al protecției diversității culturale, al dezvoltării durabile și, desigur, al promovării limbii franceze. România vrea să participe în mod activ la acest proces.

Francofonia are la bază punerea în comun a bogăției experiențelor membrilor săi. Suntem gata să ne asumăm responsabilitățile care ne revin și să valorizăm potențialul dat de propria experiență în folosul întregii comunități", se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Istoricul Sommet-urilor

Sommet-ul Francofoniei de la București se va desfășura în contextul celebrării a 20 de ani de la organizarea primei manifestări de acest gen. Evenimentul găzduit în acest an de România este cel de al XI-lea.

Primul Sommet a fost organizat la Paris, în 17 - 19 februarie 1986, fiind, urmat doi ani mai târziu, de cel de la Quebec (Canada, 2 - 4 septembrie 1987), apoi Dakar (Senegal, 24 - 26 mai 1989), Chaillot (Franța, 19-21 noiembrie 1991), Maurice (16 - 18 octombrie 1993), Cotonou (Benin, 2 - 4 decembrie 1995), Hanoi (Vietnam, 14 - 16 noimbrie 1997), Moncton (Canada, 3 - 5 septembrie 1999) și Beirut (Libia, 18 - 20 octombrie 2002).

La Sommet-ul din Ouagadougou (Burkina Faso, 12-14 Februarie 2004) șefii de state și de guverne participante au luat decizia de a continua reforma instituțională pentru a consolida Organizația Internațională a Francofoniei.


(508 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Alina FECHETE


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

România în atenția lumii francofone | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31525707244873 seconds.