Vineri, 24 Martie 2006 - 06:55 AM Aleg.RO: Roman crede ca Basescu manifesta tendinte cezariste-peroniste

Publicat de: Iulian Anghel

ziarulfinanciar
  Fostul premier Petre Roman sustine ca presedintele Traian Basescu manifesta tendinte cezaristo-peroniste atunci când asaza în discursurile sale formule de tipul "eu am mandatul direct de la popor si nu datorez nimanui nimic" sau "deasupra mea nu e decât Dumnezeu" .
Fost sef pe linie politica al lui Traian Basescu vreme de aproape zece ani, Roman, acum presedinte a unui partid mic - Forta Democrata -, a lansat ieri un raport privind situatia politica în 2005 si 2006 în care afirma ca formularile la care face recurs presedintele în discursurile sale "sunt semne incotestabile ale unor tendinte cezariste-peroniste, ce refuza Parlamentului rolul de întrupare a suveranitatii nationale si de unic reprezentat al vointei cetatenilor".
Presedintia nu a comentat raportul lui Petre Roman.
Basescu si Roman s-au despartit în 2001, dupa ce primul a reusit sa câstige presedintia Partidului Democrat, plasata apoi lui Emil Boc dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2004.
"Petre esti cel mai bun!", formula cu care Basescu îl încuraja pe Roman atunci când a candidat pentru prezidentiale, în 2000, a facut cariera. Ea a tinut însa atât cât campania, iar la câteva luni dupa aceea Basescu îl înlocuia pe fostul sau tovaras din fruntea partidului.
Roman spune acum ca prin stilul autoritar cezaristo-peronist al lui Basescu se manifesta o insistenta asupra "misiunii istorice a sefului charismatic, apropiat de armata si preocupat excesiv de chestiuni legate de gestionarea, apropierea si controlul serviciilor secrete".
Consideratiile lui Roman au fost sustinute de profesorul universitar de stiinta politica Daniel Barbu, coautor al raportului, acesta explicând ca cezarismul presupune un sef care, fara sa încalce legile, încearca sa le exploateze.
Barbu a mai declarat ca peronismul, identificat si el în discursurile lui Basescu, ar presupune tendinta de a trece peste elitele intermediare, adica "între mine, generalul Peron si popor nu exista intermediari".
Raportul lui Roman mai arata ca Basescu "a devenit el însusi autoritate legislativa" prin decizia CSAT care a asociat toate serviciile secrete în Comunitatea Nationala de Informatii.
Dupa despartirea de Traian Basescu, Petre Roman si-a facut propriul partid care nu a avut însa succes electoral. Dupa esecul la legislativele din 2004, Roman, care a aratat de-a lungul carierei sale politice ca are o cultura si un crez politic mai apropiate de valorile stângii occidentale, a încercat o apropiere de Ion Iliescu, cel de care se despartise tocmai din cauze doctrinare.
In 1992, Iliescu si Roman s-au despartit. Principalele reprosuri pe care fostul prim- ministru i le-a adus lui Iliescu s-au referit tocmai la dogmatismul sau ideologic si la cantonarea în valorile depasite ale comunismului etatist.
Dupa ce Iliescu a fost îndepartat de la sefia PSD, el s-a afisat de mai multe ori împreuna cu Roman. Mai mult, au pus la cale un proiect de coagulare a stângii. Proiectul nu a fost si nu este vazut cu ochi buni de actuala conducere a PSD - social-democratii pretind monopolul stângii în România, dat fiind forta partidului.
Insa Iliescu are alta parere despre cum trebuie sa fie stânga în România. Nu întâmplator el se prezinta deseori pe sine drept "sarac si cinstit", vituperând, în aceeasi vreme, ceea ce numeste "dorinta de înavutire" sau punerea pe "capatuiala" a unora dintre social-democrati. De remarcat este însa faptul ca niciodata când el s-a exprimat în aceste cuvinte nu a dat vreun exemplu.
Ieri Roman a analizat si el situatia PSD si, potrivit propriilor observatii, liderii centrali si locali ai social-democratilor, "în imensa lor majoritate", sunt printre cei mai bogati oameni din România, de aceea nu pot percepe probleme cu care se confrunta salariatii si taranii, a declarat miercuri Petre Roman.
In raportul prezentat ieri el afirma ca "cei mai multi membri ai conducerii centrale si locale ai PSD nu sunt formal ostili sau indiferenti fata de interesele salariatilor si ale categoriilor sociale defavorizate". Insa, spune el, "la baza, PSD e mult mai solid decât daca ne luam dupa ce se întâmpla la vârf". Asadar, sustine el, în acest context delicat pentru PSD, "polul stângii se dovedeste tot mai necesar pentru a depasi o stare de decredibilizare a PSD". Roman a mai adaugat ca polul stângii, pe care vrea sa îl creeze, nu ar urma sa reuneasca doar formatiuni de stânga, ci si de centru sau chiar "liberali de stânga".


(521 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Iulian Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Roman crede ca Basescu manifesta tendinte cezariste-peroniste | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59023904800415 seconds.