Miercuri, 22 Martie 2006 - 06:50 AM Aleg.RO: Legea privind DNA retrimisă de Băsescu în Parlament

Publicat de: ---

AMOS News TraianBasescu13Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis astazi, 21 martie a.c., Parlamentului Romaniei cererea de reexaminare a Legii pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 124/2005 privind modificarea si completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, in sensul aprobarii textului Ordonantei, urmand ca Parlamentul sa decida forma finala a acesteia.

Presedintele Basescu considera ca Legea trimisa spre promulgare contine reglementari contradictorii. Mai intai, este dispusa respingerea OU 124/2005, iar apoi sunt prevazute modificari ale unor articole ale acesteia.

Totodata, OU 124/2005 respinsa introducea noi incriminari in domeniul infractiunilor asimilate celor de coruptie - diminuarea intentionata a valorii bunurilor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, respectiv in cadrul actiunilor de executare silita, reorganizare ori lichidare judiciara.

Deoarece faptele respective au fost expres calificate ca fiind infractiuni asimilate coruptiei, respingerea Ordonantei ar face imposibila incadrarea acestora in randul faptelor de coruptie si, pe cale de consecinta, ar diminua nejustificat competenta Directiei Nationale Anticoruptie in ceea ce priveste cercetarea lor.

De asemenea, art. 17 a fost modificat prin adaugarea sintagmei „infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene” pentru a se asigura investigarea corelata a acestor infractiuni si a celor in legatura directa cu ele (in acelasi mod in care infractiunile de coruptie si cele asimilate sunt investigate corelat cu infractiunile in legatura directa cu ele).

Prin urmare, se arata in expunerea de motive, respingerea acestor prevederi este de natura sa conduca la o abordare diferita a activitatii investigative in situatii similare, generand inconsecvente in practica.

In adresa trimisa Parlamentului Romaniei se mai arata ca dispozitiile referitoare la folosirea investigatorilor sub acoperire in modalitatile prevazute de Ordonanta nu reprezinta o noutate in legislatia romaneasca. Legea 143/2000 introduce deja o procedura similara in cadrul investigatiilor ce vizeaza infractiuni privind traficul sau consumul ilicit de droguri.

Conform art. 22 din Legea 143/2000 investigatorul sub acoperire poate fi autorizat de procuror sa procure droguri - fapta interzisa de legea penala daca ar fi comisa in lipsa acestei autorizatii. Alineatul 2 al articolului 22 din Legea 143/2000 stabileste ca “Actele incheiate de politistii si colaboratorii acestora, prevazuti la alin. (1), pot constitui mijloace de proba”.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.124/2005 introduce o procedura similara pentru investigatiile privind fapte de coruptie. Avand in vedere gravitatea faptelor de coruptie si modul de comitere a acestora, care impiedica probarea cu mijloace clasice de proba, presedintele Basescu considera ca exista argumente convingatoare pentru pastrarea art. 261 din OUG nr.124/2005 in forma in vigoare, inclusiv sub aspectul acordarii posibilitatii ca folosirea investigatorilor sub acoperire sau cu identitate reala sa conduca la obtinerea mijloacelor de proba.

Presedintele tarii atrage atentia, totodata, ca din punctul de vedere al eficientei activitatii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), precum si a celorlalti procurori care investigheaza cazuri de coruptie, prevederile nou introduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124/2005 sunt necesare pentru a permite ca autorizatiile pentru folosirea investigatorilor sub acoperire sa se emita de catre procurorii DNA, respectiv de procurorii care ancheteaza fapte de coruptie, iar nu de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de apel.


(405 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Legea privind DNA retrimisă de Băsescu în Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63019394874573 seconds.