Vineri, 10 Februarie 2006 - 05:56 AM Aleg.RO: Suceava - Primarul refuză să valideze cererile de tarif social pentru curent electric

Publicat de: Cristina STRUGARI

AMOS News Edilul Sucevei, Ioan Lungu refuză să valideze declarațiile de venituri ale solicitanților de energie electrică la tarif social, considerînd că nu are asemenea competență.

În schimb, E.On Moldova consideră că refuzul vine ca urmare a comodității primăriilor de a face anchete sociale la toți solicitanții.Pornind de la intenția E.On, de a limita numărul consumatorilor de energie electrică la tarif social, prin impunerea condiției ca veniturile totale ale solicitantului să nu depășească 3,1 milioane lei vechi/lună, s-a ajuns la o serie de neînțelegeri cu mai multe primării din țară, care s-au trezit implicate în relația furnizor-client de un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Conform ordinului 38/2005 al ANRE, responsabilitatea validării sau invalidării declarațiilor pe propria răspundere ale celor care solicită să achite energia electrică la tarif social revine primăriilor. Numai că mai multe primării din țară, printre care și cea a municipiului Suceava, refuză să-și asume această responsabilitate, din mai multe considerente.

Primăriile nu vor să analizeze cereri pentru acordarea de tarif social la electricitate. Asociația municipiilor din România va solicita Autoritatății Naționale de Reglementare în domeniul Energiei să modifice un ordin emis recent prin care primăriile sînt obligate să analizeze cererile pentru acordarea tarifului social la furnizarea energiei electrice. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă că ordinul ANRE pune în dificultate primăriile care pentru a-l aplica ar trebui să dubleze numărul de angajați de la direcțiile de asistență socială.

“În cazul municipiului Suceava estimăm să avem vreo 5000 de cereri pentru tariful social. Ar trebui să dublăm personalul de la direcția asistență socială pentru a le putea soluționa pentru că trebuie făcute anchete sociale complexe și e nevoie de mulți oameni”, a spus Lungu. Primarul a adăugat că ordinul a fost emis fără consultarea municipalităților lucru considerat incorect. “Este o hîrtie emisă cu ușurință de ANRE. Normal ar fi ca cererile să fie soluționate de cei care percep tariful social, adică de societățile care furnizează energie electrică. Nu este o problemă care ar trebui să fie de competența noastră. O fi Primăria moașă comunală dar nici chiar așa”, a spus cu supărare primarul Lungu.

El a mai adăugat că Asociația Municipiilor din România va face demersuri pentru a găsi cadrul legal astfel încît societățile distribuitoare de gaz metan și energie electrică să plăteasc redevență la Primării pentru folosirea domeniului public


(412 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Cristina STRUGARI


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Suceava - Primarul refuză să valideze cererile de tarif social pentru curent electric | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29229092597961 seconds.