Vineri, 10 Februarie 2006 - 05:55 AM Aleg.RO: Cronica unei perchezitii anuntate Nastase a primit de la Macovei cererea de perchezitie pentru casele sale din Bucuresti si Cornu. Camera Deputatilor are 20 de zile sa se pronunte

Publicat de: George Sirbu / georg

curierulnational
Faptul ca justitia il cerceteaza tocmai pe presedintele Camerei Deputatilor a creat o situatie inedita . Asta pentru ca, potrivit regulamentului Camerei, o cerere de perchezitie ce il priveste pe un deputat se trimite presedintelui acestui for, adica aceluiasi Adrian Nastase. Asa ca Monica Macovei nu a avut de ales si a trebuit sa ceara perchezitionarea a doua case ale lui Nastase din Bucuresti si comuna Cornu tot sefului Camerei.
Cererea de perchezitie inaintata de ministrul Justitiei a fost solicitata de procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar. De altfel, acelasi Daniel Morar s-a plans acum doua saptamani de prevederea constitutionala care intarzia in acest mod o perchezitie si a aratat ca astfel perchezitia isi pierde sensul.
Potrivit Constitutiei, un parlamentar nu poate fi arestat sau perchezitionat decat cu aprobarea camerei din care face parte. Iar, in Regulamentul Camerei, procedurile sunt stufoase si pot tine pana la 20 de zile, fapt ce sustine reprosurile lui Daniel Morar.
Astfel, dupa ce solicitarea este trimisa presedintelui Camerei, acesta trebuie sa o aduca la cunostinta deputatilor intr-o sedinta publica si apoi sa o trimita comisiei juridice spre examinare. Comisia trebuie sa faca un raport in care sa stabileasca daca exista motive temeinice pentru aprobarea cererii si sa-l adopte prin vot secret. Ministrul Justitiei trebuie sa furnizeze Comisiei toate documentele pe care aceasta le solicita. In caz de refuz, comisia se va adresa Camerei Deputatilor, prin intermediul Biroului permanent, pentru a hotari cu privire la acest refuz.
Apoi, cererea si raportul comisiei se trimit grupului parlamentar din care face parte deputatul in cauza, iar grupul trebuie sa-si exprime punctul de vedere intr-un raport scris, in termen de 5 zile. Raportul comisiei impreuna cu raportul grupului parlamentar se inainteaza Biroului permanent si se supun dezbaterii si aprobarii Camerei Deputatilor. Toate acestea nu trebuie, insa, sa dureze mai mult de 20 de zile de la data sesizarii.

Nastase se va plange la CSM

Nastase s-a declarat, ieri, "absolut revoltat" de felul in care se desfasoara ancheta in cazul Zambaccian si a anuntat ca va face o plangere la CSM in legatura cu "sifonarile de informatii" de la DNA. "Voi face o plangere la CSM pentru aceste sifonari de informatii, care vin de la DNA. Consider ca aceasta operatiune politica continua intr-un mod incorect, nedemn, si ea va crea foarte multe probleme din punctul de vedere al imaginii unei tari care ar trebui sa fie un stat de drept", a precizat fostul premier. De asemenea, el s-a aratat si revoltat de faptul ca televiziunile au folosit imagini cu fiul sau, Mihnea Nastase, pentru a prezenta stirile legate de invinuirea Danei Nastase in dosarul Zambaccian.


(432 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la George Sirbu / georg


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Cronica unei perchezitii anuntate Nastase a primit de la Macovei cererea de perchezitie pentru casele sale din Bucuresti si Cornu. Camera Deputatilor are 20 de zile sa se pronunte | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32567000389099 seconds.