Miercuri, 12 Ianuarie 2005 - 08:20 AM Aleg.RO: Mitraliera lui Basescu

Publicat de: e.fogarasi

ziua Presedintele Traian Basescu si-a nuantat declaratiile anterioare care au incins scena politica si a oferit unele surprize in privinta CNSAS si a serviciilor secrete, luni seara, intr-o emisiune de la Realitatea TV. El s-a declarat intru totul de acord cu preluarea arhivelor SRI de catre CNSAS, si si-a manifestat dorinta ca serviciile secrete sa fie conduse de tineri ofiteri, formati dupa '89, si nu de politicieni. Despre anticipate, Basescu a spus ca are o intelegere cu premierul Calin Popescu Tariceanu ca, in cazul in care nu pot indeplini programul de guvernare, sa forteze alegerile anticipate. El a precizat ca aceasta solutie este mai buna decat sa mearga in anul 2008 in fata electoratului si sa spuna: "Nu prea am avut noroc in viata". In mod surprinzator, Basescu si-a exprimat dezamagirea privind numirea lui Silvian Ionescu la Prefectura Bucurestilor, estimand ca "se gasea un loc sub soare" pentru acesta, altul decat in fruntea celei mai importante prefecturi din Romania.


Ofiteri tineri in fruntea serviciilor secrete
Seful statului a marturisit ca nu este adeptul politicienilor in fruntea serviciilor de informatii. "Trebuie sa terminam cu povestea asta, pentru ca parte din sefii serviciilor de informatii au plutit pe aceste servicii. O desemnare a unui politician inseamna, pana la urma, riscul ca serviciul sa nu raspunda cu necesarul de subordonare, catre varful serviciului. In acelasi timp, prezenta in fruntea serviciilor de informatii a unui om politic, a unui om politic care nu are autoritatea asupra specialistilor din serviciu risca sa faca serviciul ineficient chiar pentru presedinte", a apreciat Basescu. El a avansat ideea ca e nevoie de "un om extrem de puternic, un ofiter tanar", in fruntea serviciilor secrete si a anuntat "va pot spune cu titlu de noutate ca l-am rugat pe directorul Timofte sa gaseasca un ofiter tanar, promovat dupa Revolutie, care ar putea sa fie deocamdata prim-adjunct al sefului SRI. Ma gandesc la ofiteri care au terminat Academia Nationala de Informatii dupa Revolutie, deci ofiteri tineri", a adaugat presedintele.

"Nu este nici un secret ca pana acum toate puterile care au venit au schimbat tot, de la sefi de servicii secrete pana la directori de banci, daca au putut, unde nu au fost privatizate", a remarcat Basescu. El a declarat ca nu are de gand sa procedeze astfel. "Si in momentul de faia, unul din sefii de servicii secrete ale Romaniei este extrem de important sa fie mentinut", a adaugat seful statului refuzand sa il nominalizeze.


Arhivele SRI la CNSAS, cu tot cu cladire
Traian Basescu a spus raspicat: "Arhivele SRI trebuie sa fie in intregime transferate la CNSAS. Cu tot cu cladire, pentru ca asta a fost marea poveste: nu avem cladire sa o transferam. De ce nu transferam cladirea? In acelasi timp, insa, mie imi este foarte clar - asta am inteles cel putin din discutiile cu SRI - ca sunt inca dosare de dinainte de 1989 care isi pastreaza nivelul de confidentialitate. Si asta va trebuie sa judece reprezentantul CNSAS si reprezentantul SRI, cuvantul hotarator avandu-l reprezentantul CNSAS, care isi asuma publicarea unui dosar".

Presedintele a explicat faptul ca a discutat deja cu doi factori importanti acest subiect: cu Horia Roman Patapievici, cu Radu Timofte. "Toti suntem de acord ca trebuie facuta o modificare imediata a legii, pentru ca legea a iesit stramba si limiteaza chiar vointa SRI de a fi mai transparent prin vointa pe care a manifestat-o Parlamentul", a subliniat Basescu. El a aratat ca principiul pe care se va merge va fi principiul celor doua chei. "Este de inteles nevoia SRI de a sti ce dosare sunt facute publice si, in aceeasi masura, este absolut legitima dorinta societatii romanesti de a afla ce este in acele arhive. Arhiva trebuie transferata CNSAS, dar intrarea in arhiva se face: in paralel intra un ofiter al SRI si un reprezentant al CNSAS; privesc in dosar; daca este o chestiune de interes national inca activa, va trebui protejat acel dosar intr-un fel sau altul. Va pot spune ca Radu Timofte este deschis pentru o solutie care sa garanteze protejarea dosarelor care inca sunt active din punct de vedere al secretului. In rest, Timofte nu este impotriva unei solutii mult mai transparente decat cea actuala. Sigur, discutia mea cu Timofte separat a fost o jumatate de ora, cu domnul Patapievici o jumatate de ora. Va trebui sa le punem cap la cap, iar decizia mea ca presedinte este sa deschidem accesul la aceste arhive", a insistat presedintele.


Dosarele la vedere
"Se vor deschide dosarele cu totul", a afirmat Basescu, adaugand: "... ar fi o demagogie sa spun ca in calitate de presedinte voi cere SRI sa faca publice dosare care inca sunt active din punct de vedere al secretului de stat. Nu voi face asa ceva, pentru ca sunt un presedinte care respecta interesele tarii lui". "Va dati seama ca multi ar fi avut curiozitatea ca primul lucru pe care il fac cand se intalnesc cu directorul SRI sa-i spuna: vreau dosarul lui X, Y si Z. Nu ma intereseaza", a continuat Basescu. El a accentuat faptul ca nu va utiliza dosare ale SRI in lupta politica. "Voi utiliza in schimb informatia serviciilor de informatii, in mod deosebit pe demnitari corupti, si o voi face publica", a mentionat presedintele.


Adevarul despre Revolutie
Basescu a marturisit: "Eu am vazut Revolutia la televizor", dar a subliniat: "Acum am doar o obligatie de presedinte, sa clarific evenimentele din decembrie 1989". Seful statului a promis ca va finaliza acest demers, precizand ca acest lucru s-ar putea intampla mai devreme de 2009. In opinia sa: "Este inadmisibil ca un popor sa nu stie ce s-a intamplat de fapt la Revolutia din 1989, este inadmisibil ca un popor sa nu stie de ce au murit mai bine de o mie de oameni, o mie trei sute si ceva de oameni, este inadmisibil, daca vreti, sa plecam de la premisa ca poti sa ucizi si sa nu raspunzi. Din acest punct de vedere, va asigur ca, fiind neimplicat, pot fi o garantie nu numai in calitate de presedinte, dar, ca om neimplicat, o garantie ca lucrurile vor fi impinse inainte atat cat imi permite functia. Nu o sa judec in locul judecatorilor, nu o sa acuz in locul procurorilor, dar o sa cer sa se spuna adevarul Revolutiei".


Primele masuri anticoruptie in atentia CSAT
Coruptia va fi introdusa ca o amenintare la adresa sigurantei nationale, pentru ca asta este in mod real, in strategia de securitate nationala, a accentuat presedintele. El a precizat ca la primul CSAT, care a fost deja convocat pentru luna februarie, acesta este unul din obiective. Dar, a sustinut seful statului, pana atunci, ambele servicii de informatii isi vor axa o parte din activitate pe depistarea fenomenului de coruptie la nivel inalt.

"Va pot spune niste lucruri interesante, nu am nici o retinere sa le spun, pentru ca sunt realitati: sunt tot felul de grupari care au fost protejate de guvernarea anterioara si sa stiti ca nu voi da nume, pentru ca nu vreau sa se spuna ca presedintele a spus un nume si maine sa-l ia politia sau parchetul. Institutiile statului la ora asta deja stiu foarte bine ce vorbesc. Este o presiune extraordinara a diverselor grupari sa-si gaseasca prieteni in actualul guvern - l-am informat pe primul-ministru despre acest lucru -, sa-si deschida usi, sa-si deschida acces catre ministri importanti din actualul guvern. Este o batalie extraordinara sa incerce sa-si promoveze printr-un canal sau altul secretari de stat, pentru ca la guvern au fost surprinsi. El s-a lucrat foarte rapid, a fost un guvern putin evaluat ca nominalizari si foarte multe grupari care erau obisnuite sa aiba canalul de comunicare direct cu Guvernul au ramas surprinse, acum incearca sa-si gaseasca drumul de acces catre Guvern, catre gratiile noilor potentati ai zilei si in acelasi timp este o batalie formidabila sa incerce sa promoveze, prin oameni din partidele aflate la guvernare, oamenii lor, in functii de secretar de stat", a dezvaluit presedintele.


Capii Politiei au termen sase luni
Presedintele Basescu a declarat ca acorda ofiterilor din Politie un termen de sase luni sa demonstreze ca isi fac treaba, iar in caz contrar Executivul va trece la schimbarea lor masiva. El a precizat ca va transmite politistilor sentimentul clar ca au doua variante: "ori isi fac treaba, ori pleaca din Politie". "Vor avea sase luni: ori isi fac treaba, ori trecem la generatia de ofiteri tineri. Ii trimitem in rezerva, ii trimitem la agricultura, oriunde si venim cu generatia de ofiteri tineri", a afirmat Basescu. El a precizat ca este nevoie de experienta ofiterilor de Politie formati in ani grei, dar ca acestia vor trebui sa aleaga daca "slujesc tara sau slujesc clanuri mafiote". Referindu-se la persoane precum Jenica Boerica si fratii Camataru, presedintele a adaugat: "Acest sistem mafiot - si este o logica elementara - nu putea sa apara daca nu ar fi fost sustinut, protejat de politisti protejati de oameni politici". "Eu sunt convins - spun asta nu ca sa mangai orgoliul politistilor -, dar sunt convins ca au si fost blocati major in a-si face treaba (...) De politic. Ei, acum au un politic care le spune: faceti-va treaba! Pentru ca e departe de realitate sa spunem ca toata politia e corupta", a insistat presedintele.


Seful statului are dreptul la opinie
Presedintele a insistat asupra faptului ca, prin afirmatiile din interviul acordat cotidianului "Adevarul", nu a incalcat Constitutia, dar precizeaza ca, desi demersul lui Adrian Nastase de a sesiza Curtea Constitutionala nu este credibil, se va supune deciziei Curtii. "Voi lua nota, voi tine cont de decizia Curtii Constitutionale, indiferent cum este formulat materialul", a subliniat Basescu.

"Dupa Adrian Nastase, presedintele Romaniei este un om cu mai putine drepturi decat orice cetatean", a remarcat seful statului, adaugand ca potrivit Constitutiei, presedintele tarii are imunitate pentru declaratiile politice, in mod egal cu un parlamentar. Seful statului a apreciat ca liderul PSD ar fi fost indreptatit sa sesizeze Curtea, daca el ar fi avut nebunia sa emita un decret de revocare din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.

"Era un act care putea fi judecat de Curtea Constitutionala, dar declaratiile intr-un interviu sa faca obiect de plangere la Curtea Constitutionala!? Oare cum s-o gandi Adrian Nastase ca functioneaza Curtea Constitutionala, cand in calitate de presedinte al partidului de guvernamant, de prim-ministru vorbea, fara sa aiba respect pentru Constitutie, de destramarea si dizolvarea structurilor unui partid de opozitie - PD, cand vorbea de alegeri anticipate - excat ce am spus eu acum - si el era prim-ministru si nu i s-a parut neconstitutional, dar i se pare acum la mine, cand vorbea de campania impreuna cu domnul Iliescu - inca mai are afise prin Bucuresti cu Ion Iliescu, presedintele Romaniei in functie, impreuna cu Adrian Nastase, cersind voturile electoratului roman. El frauda Constitutia cu un presedinte in functie pus pe afis", a declarat Basescu, adaugand ca "Adrian Nastase are masuri diferite si din acest motiv nu este credibil".

Basescu a atras atentia ca se incearca sa se dea impresia ca "presedintele este suspendabil", desi pentru aceasta sunt necesare voturile a 8,7 milioane de romani. Presedintele a mai spus ca nu comenteaza ce va face Curtea Constitutionala, ci il critica pe Adrian Nastase, care si-a schimbat setul de valori.


Situatia caraghioasa a PUR
In privinta afirmatiilor sale privind suspendarea din functie a presedintilor Camerelor Parlamentului, seful statului a precizat ca sensul declaratiilor sale viza comportarea unui aliat la guvernare. El a spus din nou ca nu poti, pe de o parte sa sustii Alianta la guvernare, iar pe de alta parte sa sustii presedinti de Camere de la opozitie, iar in consiliile judetene in care esti impreuna cu PSD sa tii in opozitie aliatii de la guvernare. El si-a exprimat convingerea sa se va ajunge la "rezonabilitate", pentru ca altfel este o "situatie caraghioasa".

"Cei doi presedinti de Camere sunt legati de clientela lor, fie ca unul e legat de Banca de Scont, fie ca altul are un prieten care a facut afaceri imobiliare in Bucuresti, cu RA-APPS", a mai spus Basescu. El a adaugat ca aceste structuri au inca senzatia ca mai pot fi protejate. Seful statului a apreciat ca ar fi "un act de decenta din partea celor doi presedinti de Camere sa renunte a mai sta in varful Camerelor", pentru ca oricum nu au putere. "Daca nu vor pleca, sunt sigur ca Alianta va gasi solutii politice", a spus Traian Basescu. El a precizat ca exista posibilitatea revocarii presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, la Camera aceasta fiind prevazuta in Regulament, iar la Senat fiind posibila prin modificarea Regulamentului.


O prioritate: relatia cu Republica Moldova
Relatia cu Republica Moldova va fi o prioritate a politicii externe romanesti, a anuntat Basescu, exprimandu-si disponibilitatea de a merge la Chisinau pentru ajunge la o intelegere cu omologul sau Vladimir Voronin. Seful statului a apreciat ca romanii din Republica Moldova, ca si cei din Valea Timocului, va trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si maghiarii din Romania. El a precizat ca are in vedere sa discute cu autoritatile de la Chisinau despre conservarea traditiilor si a limbii materne a romanilor. "Asa cum noi le-am dat maghiarilor toate drepturile si noi avem dreptul sa cerem respectarea drepturilor romanilor, fie ca este vorba de Valea Timocului sau de Republica Moldova", a precizat Traian Basescu.


Scepticism in privinta fuziunii PNL-PD
Presedintele Traian Basescu a apreciat ca PNL si PD ar putea declansa procedurile de fuziune daca "cele doua partide se inteleg asupra locului unde se vor aseza". In opinia lui Basescu, pentru PD solutia este aceea in care un partid social-democrat ca PD sa se regaseasca in PPE. Seful statului a spus: "Nu cred ca fuziunea se va realiza", adaugand ca Alianta va functiona, probabil, pana in 2008, pe baza Protocolului existent.

"Eu cred ca, aflandu-se la guvernare, guvernarea devine mai solida daca cele doua partide fuzioneaza. Problema este - si asta va trebui sa decida si PNL in structurile lui, si PD in structurile lui - catre ce sa se indrepte? Catre Partidul Popular, extrem de puternic in momentul de fata... Si e extrem de important pentru Romania sa fie un corespondent intre PPE si o Romanie care vrea sa intre in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Ca va fi optiunea ca PNL sa ramana liberal, pentru ca eu va garantez, stiind PD, nu va accepta sa mearga in Internationala Liberala.... Maximum de concesie pe care il poate face PD este o fuziune si sa realizeze un Partid Popular European. In nici un caz PD nu va merge catre liberalism", a spus Basescu. El a admis ca 80% din membrii PD nu vor sa paraseasca Internationala Socialista. Presedintele a apreciat ca o problema este si faptul ca congresele celor doua partide sunt la o distanta prea mare in timp: PNL se reuneste in februarie, iar PD in mai. Basescu a remarcat ca o problema ar fi si faptul ca cele doua partide se vor concentra pe alegerea unui presedinte, in momentul de fata fiind conduse de lideri interimari. Pentru a face fuziunea e nevoie de doi presedinti foarte puternici, a mai spus Basescu.


Politica externa
Basescu a anuntat o schimbare serioasa in politica externa a Romaniei. El a explicat ca este hotarat sa faca aceasta schimbare, pentru ca Romania s-a limitat in ultimii 10 ani la doua obiective de politica externa - integrare in NATO si integrare in UE - ceea ce, in opinia presedintelui, este prea putin. "Romania a ratat nepermis in ultimii 10 ani doua obiective pe care eu le consider ca fiind obiective importante ratate. Implicarea in solutionarea problemei Transnistriei - este in afara jocului Romania, ca tara extrem de interesata, avand o larga majoritate a populatiei de origine romana in Moldova - si Romania a ratat implicarea la sud de Dunare, in fosta Iugoslavie, unde, prin natura relatiilor pe care le aveam cu fosta Iugoslavie, Romania ar fi fost o tara care trebuia sa aiba un cuvant de spus. Nici in Moldova, nici in fosta Iugoslavie nu avem mai nimic de spus".

Seful statului a aratat: "Marea Neagra este in momentul de fata o zona strategica ce va dobandi zi de zi importanta tot mai mare. Uitati-va pe harta si veti constata ca in jurul Marii Negre se afla Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, deci o zona de interes deosebit, care are si conflicte inghetate. (...) Mai mult decat atat, daca va uitati la Marea Neagra, veti constata ca aici se incruciseaza trei mari directii de importanta deosebita: directia Orientul Mijlociu, directia republicilor ex-sovietice si UE; UE, prin Romania si Bulgaria, membre aproape ale UE. Romania este la frontiera orientala a UE, care se termina la Marea Neagra, o data cu frontiera Romaniei si a Bulgariei. Tot aici este si frontiera NATO catre est si tot de aici se prefigureaza Orientul Apropiat, plus resursele exceptionale energetice care sunt in bazinul Marii Negre. Deci eu cred ca Romania nu poate rata acest obiectiv. Si, ca sa mergem mai departe cu explicatia, daca Romania rateaza acest obiectiv, de a fi o tara care face un joc major la Marea Neagra, isi va rata propria consolidare in cele doua structuri pentru care ne-am batut, UE si NATO. O tara care joaca un rol important la Marea Neagra legat de Ucraina, legat de Moldova, legat de Georgia, legat de Armenia si Azerbaidjan este o tara care aduce o contributie de soliditate si Uniunii Europene, si NATO. Or, noi nu putem rata obiectivul, nu putem invita pe altcineva sa faca acest joc strategic in Marea Neagra".

"In momentul de fata nici o tara a UE nu are ca prioritate consolidarea pozitiei Romaniei la Marea Neagra. Singurul stat care poate avea o astfel de prioritate sunt SUA", a atras atentia presedintele Basescu.

Anca HRIBAN


(975 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Mitraliera lui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6742730140686 seconds.