Joi, 08 Decembrie 2005 - 08:13 AM Aleg.RO: Controversatul Sorin Paliga, avizat ca ambasador al Romaniei la Praga

Publicat de: Ioana Danciu

curentul

Comisiile de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au intrunit ieri pentru a-si da avizul pentru numirea unor noi ambasadori romani care vor pleca in Germania, Columbia, Cipru, Luxemburg si Cehia . Cel putin neobisnuit este faptul ca viitorul ministru plenipotentiar al Romaniei in Republica Ceha, Sorin Paliga - retinut de politie in 2002 pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma calificata, asociere in vederea comiterii de infractiuni, complicitate la furt, fals intelectual prin omisiune si evaziune fiscala -, a primit acest aviz fara nici o problema.

Liberalul Sorin Paliga a fost primar al sectorului 3 in perioada 1996-2000, iar in prezent este consilier general ales pe listele Aliantei D.A. Paliga a trimis parlamentarilor din comisiile de politica externa un Curriculum Vitae care seamana mai degraba cu una dintre povestirile nemuritoare ale romanilor decat cu un astfel de document, atat prin forma cat si prin continut. "Din decembrie 1984 pana in ianuarie 1989, am lucrat ca referent la casa culturii R.S. Cehoslovace. In perioada ianuarie 1989-martie 1990, am lucrat ca cercetator la Arhivele Statului din Bucuresti. Mi s-a pus in vedere (octombrie 1989) ca trebuie sa parasesc institutia, deoarece trimisesem spre publicare studii la reviste straine fara aprobarea organelor de atunci", se arata in CV-ul lui Paliga. Totusi, atuul fostului primar de sector a constat in cunoasterea temeinica a limbii cehe, pe care o preda la Universitatea din Bucuresti.

Cum a fost arestat Paliga

In 2002, Paliga a fost acuzat, alaturi de alte sapte persoane, ca, in perioada cand a fost primar al sectorului 3, a aprobat sustragerea si valorificarea in interes personal a mai multor bucati de macara din santierul "Opera Romana". Dupa ce a fost audiat timp de opt ore, procurorii au hotarat sa nu emita mandate de arestare pe numele invinuitilor, considerand ca "nu reprezinta un pericol social si nu exista riscul sa obstructioneze ancheta". Pe de alta parte, liberalii, in frunte cu Crin Antonescu, au afirmat atunci ca este vorba de "un act de vendeta politica a PSD". Desi statutul diplomatilor prevede ca ambasadorii sa aiba un trecut asupra caruia sa nu planeze nici un fel de suspiciuni, parlamentarii celor doua comisii de politica externa si-au dat ieri avizul favorabil pentru numirea lui Paliga ca reprezentant al Romaniei la Praga. Acesta a declarat ca prioritatile sale vor fi refacerea imaginii Romaniei in Cehia, dar si dezvoltarea relatiilor economice prin atragerea marilor investitori cehi.

Reconversie profesionala pentru profesori universitari

Catre Marele Ducat de Luxemburg va pleca tot un cadru didactic al Universitatii Bucuresti. Conferentiarul universitar Vlad Alexandrescu, care a declarat ca prioritatea sa va fi dezvoltarea diplomatiei culturale, desi relatiile dintre cele doua tari sunt excelente. Maria Sipos, propusa pentru postul din Columbia, si-a desfasurat activitatea in presa, in diferite functii, si este de specialitate filolog. Ea a spus ca, in calitate de ambasador, va fi preocupata in primul rand de dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-columbiene, ramase mult in urma.

Cu toate acestea, fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a apreciat ca viitorii ambasadori nu sunt pregatiti si nu se ridica la inaltimea asteptarilor, el apreciind ca actuala putere i-a numit pe criterii politice.

Alta a fost situatia in cazul celor doi viitori ministri plenipotentiari care vor pleca spre Germania si Cipru, Bogdan Mazuru, respectiv Andreea Pastarnac. Acestia au primit avizul tuturor deputatilor si senatorilor prezenti, presedintele de sedinta, Mircea Geoana, laudandu-i pentru calitatile exceptionale.

Mazuru, care a fost seful Delegatiei Permanente a Romaniei la NATO si reprezentant al tarii noastre la Consiliul Atlanticului de Nord, a declarat ca, in perioada mandatului sau, prioritara va fi dezvoltarea relatiilor politice si in special pregatirea pentru ratificarea Acordului de aderare de catre Bundestag.

Andreea Pastarnac este profesor invitat la Universitatea Bucuresti si a fost director in MAE, la Directia Orientul Apropiat, Africa, Asia si Directia Orientul Mijlociu, Africa. Aceasta a apreciat ca importante existenta unor negocieri cu Cipru pentru incheierea unui acord de munca si protectie sociala, avand in vedere ca in aceasta tara sunt foarte multi cetateni romani.

Mai trebuie adaugat ca avizul parlamentului a fost unul consultativ, numirea propriu-zisa in functii urmand sa fie facuta in perioad


(555 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Ioana Danciu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Controversatul Sorin Paliga, avizat ca ambasador al Romaniei la Praga | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78563094139099 seconds.