Miercuri, 07 Decembrie 2005 - 06:14 AM Aleg.RO: Secretarul se stat al SUA Condoleezza Rice a sosit la București

Publicat de: ---

AMOS News Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, a sosit marți după-amiază la București, pentru a semna Acordul de acces privind amplasarea facilităților militare americane pe teritoriul țării noastre. Oficialul american a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional "Henri Coandă" de ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu și de ambasadorul SUA la București, Nicholas Taubman. Alături de aceștia, în salonul oficial a fost prezentă sportiva Nadia Comăneci alături de trei dintre gimnastele campioane și alți trei sportivi cu handicap.

Aeronava a aterizat cu o întârziere de 30 de minute față de ora anunțată din cauza ceții. Programul vizitei este unul extrem de strâns, Condoleeza Rice urmând ca, în cele aproximativ 3 ore pe care le va petrece în România, să se întâlnească cu președintele Traian Băsescu, cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu și cu ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu. Președintele Traian Băsescu și secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice vor semna la Palatul Cotroceni, un acord privind amplasarea de baze militare ale SUA în România.

Acordul este un document politic cu caracter public, cele două părți urmând să aranjeze ulterior chestiunile de ordin militar, logistic și financiar. Înființarea de baze în România și Bulgaria este parte integrantă a planului de reorganizarea a prezenței militare americane în afara SUA cunoscut sub denumirea de Global Posture Review (GPR).

Subiectul presupuselor închisori secrete ale CIA de pe teritoriul României nu va constitui obiect al convorbirilor de marți cu secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, în condițiile în care poziția română în această privință a fost exprimată foarte clar, a declarat, duminică, ministrul afacerilor externe, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Condoleezza Rice a negat, luni, că SUA ar folosi zboruri ale CIA pentru transportul deținuților către alte țări în vederea torturării. Ea a admis, însă, că unii suspecți sunt transferați cu avioanele în cadrul unui proces care implică predarea lor către alte jurisdicții.

Vizita secretarului de stat american în România, care face parte dintr-un turneu efectuat în mai multe state europene, se va încheia cu o întrevedere privată a Condoleezzei Rice cu angajații Ambasadei SUA la București.


(320 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Secretarul se stat al SUA Condoleezza Rice a sosit la București | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28372883796692 seconds.