Miercuri, 07 Decembrie 2005 - 06:14 AM Aleg.RO: Venit, semnat, plecat

Publicat de: Madalina Mitan

curentul

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice a venit si, dupa trei ore petrecute pe pamant romanesc, s-a indreptat spre Kiev . Ea a semnat, la Palatul Cotroceni, acordul de amplasare a bazelor americane in Romania si a avut scurte intalniri cu oficialitatile romane. Practic, vizita a fost conceputa a se desfasura cu maxima operabilitate. Din cele trei ore petrecute la Bucuresti, 20 de minute a intarziat la aterizare si cel putin o ora a pierdut-o in trafic, de la "Henry Coanda" la Cotroceni si apoi la ambasada SUA.

Numai ca cea mai puternica femeie din lume a "aterizat" in Europa intr-un moment delicat pentru Washington, cand Agentia Centrala de Informatii este acuzata ca tortureaza prizonieri in inchisori secrete din Europa Centrala. Inainte de a pleca spre Europa, Condoleezza Rice a facut o declaratie clara, in care afirma ca SUA nu tortureaza, dar fiecare guvern alege sa lupte alaturi de americani impotriva terorismului, in conditiile in care nu pot fi dezvaluite informatii legate de activitatea serviciilor secrete. Chiar daca e umbrita de scandalul bazelor CIA, vizita la Bucuresti a doamnei Rice are o importanta deosebita in ce priveste dezvoltarea relatiilor bilaterale. Practic, viitoarea prezenta a trupelor americane in Romania demonstreaza ca suntem aliati cu America, intr-un moment in care America are nevoie de aliati.

Start la investitii

Pentru prima data s-a vorbit despre posibilitatea ca Romania sa devina gazda soldatilor americani in august 2004 dupa ce presedintele George W. Bush anunta un plan ambitios de redesfasurare a trupelor americane din Europa. Planul republican se va desfasura pe o perioada de 10 ani, iar ochii americanilor s-au indreptat spre Romania si Bulgaria, cele mai proaspete aliate NATO. Washingtonul a propus mutarea a 30.000 de soldati americani din Germania si a celor 15.000 din Coreea de Sud, urmand fie sa-i aduca acasa, fie sa-i disloce in Europa de Est, Orientul Mijlociu sau Africa. Razboiul impotriva terorismului are nevoie de o reactie militara rapida, de contingente mici, usor de mobilizat si deplasat, acesta fiind motivul pentru care Romania si Bulgaria au intrat pe traseul securitatii globale. Ce-i drept, negocierile cu Bucurestiul au inaintat mai rapid, in special dupa hotararea cu care Romania isi mentine trupele in Irak. In plus, bulgarii au cerut compensatii financiare pentru amplasarea bazelor, iar Washingtonul a strambat din nas. In prezent, in tara noastra exista o singura baza militara americana, cea de la Mihail Kogalniceanu. Aceasta a fost folosita de SUA incepand din 2003 si a devenit operationala o data cu inceperea actiunilor militare din Irak. Initial, 3.500 de soldati americani au fost adusi in Dobrogea, iar investitiile facute de SUA au ajuns la 22 milioane de dolari. Cea mai mare parte a fondurilor a fost alocata refacerii bazei aeriene, dar si infrastructura a fost imbunatatita. Drept care autoritatile locale din Constanta, Babadag si Fetesti probabil ca isi freaca mainile de bucurie la gandul ca americanii vor investi masiv in aceste zone. Alti bani vor fi investiti in constructia de locuinte pentru soldati si familiile lor, ceea ce inseamna noi locuri de munca.

Soldatii vin in 2007

"Stars and Stripes" a explicat ieri, mai pe larg, modul de amplasare al bazelor militare in Romania. Acordul semnat intre Washington si Bucuresti va permite fortelor americane sa foloseasca teritoriul Romaniei pentru antrenament, depozitarea de echipamente si, in caz de necesitate, stationarea trupelor. Documentul stabileste, practic, cadrul negocierilor care se vor desfasura in urmatoarele luni intre liderii militari ai celor doua state pe tema modului in care vor fi folosite bazele. Comandantul J.A. "Cappy" Surette, un purtator de cuvant a Pentagonului, sustine ca, inainte ca unitatile americane sa fie transferate in Romania, trebuie stabilita mai intai infrastructura necesara, analizat gradul de securitate si nivelul de trai. El a declarat ca locatiile din Romania ar putea fi pregatite sa primeasca trupele americane cel mai devreme in vara anului 2007. Oficiali din cadrul Departamentului american al Apararii au afirmat ca bazele vor fi administrate in colaborare cu Romania si nu vor fi asemanatoare cu centrele pe care Statele Unite le detin in Europa, unde exista locuinte pentru familiile militarilor, scoli si centre comerciale, ci vor gazdui numai trupe si uneori chiar o brigada intreaga.

Baze desfiintate

Revenind insa la contextul vizitei secretarului de stat american, canalul de telviziune ABC a afirmat ca doua inchisori secrete ale CIA au functionat in Europa de Est pana luna trecuta, fiind inchise in urma raportului Human Rights Watch care mentiona printre tarile suspecte Romania si Polonia. Fosti si actuali membri CIA, care au preferat sa ramana anonimi, au declarat ca Statele Unite s-au straduit sa mute toti suspectii din Europa inainte de turneul secretarului de stat Condoleezza Rice pe vechiul continent.

Sursele CIA sustin ca 11 membri de rang inalt ai retelei Al-Qaida au fost mutati intr-o baza noua a Agentiei Centrale de Informatii din nordul Africii.

Din ratiuni de securitate, oficialii CIA nu au dorit sa dezvaluie tarile europene in care se aflau detinutii. Ei au precizat totusi ca, la un moment dat, cei 11 suspecti teroristi au fost tinuti intr-o fosta baza sovietica dintr-o tara est-europeana. Ulterior, unii dintre ei au fost mutati intr-un alt stat din aceeasi parte a continentului.


(491 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Madalina Mitan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Venit, semnat, plecat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58585691452026 seconds.