Luni, 05 Decembrie 2005 - 08:54 AM Aleg.RO: Sindicalistii declara razboi politicienilor

Publicat de: Irina Bolboaca

curentul

Miscarea sindicala din tara noastra este pusa pe jar in aceste zile de un proiect legislativ initiat de doi deputati PNL - Dan Horatiu Buzatu si Ovidiu Ioan Silaghi - prin care se incearca clarificarea incompatibilitatii dintre sfera politicului si partea sociala . Astfel, conform proiectului privind modificarea Legii sindicatelor, orice persoana care are o functie de conducere in orice tip de societate, publica sau privata, senatorii, deputatii, consilierii si expertii parlamentari, precum si consilierii locali si primarii nu au dreptul sa fie membri de sindicat. Daca masura va fi pusa in aplicare, miscarea sindicala va suferi o lovitura dura, fiind bine stiut ca in spatele imaginii de aparatori ai drepturilor salariatilor, in cele mai multe dintre cazuri se afla afaceri derulate in interes personal sau afinitati politice de netagaduit. Recenta greva de la Metrou, declarata ilegala in cele din urma, a fost puternic contestata tocmai din cauza conotatiilor politice pe care le-a avut, in conditiile in care liderul sindical, Ion Radoi, este senator PSD.

Potrivit proiectului initiat de cei doi liberali, dat fiind ca relatia sindicat-patronat este considerata a fi una antagonica, noua lege ar urma sa le interzica liderilor de sindicat sa aiba afaceri proprii sau actiuni la societati comerciale sau sa detina firme proprii. Si, pentru a nu se apela la subterfugii, proiectul extinde interdictiile pana la rudele de gradul doi ale liderilor de sindicat.

"Se incearca desfiintarea miscarii sindicale"

Noile prevederi nu sunt deloc pe placul liderilor sindicali. Reprezentantii celor mai importante confederatii sindicale din tara noastra au sarit ca arsi, parerea unanima fiind aceea ca se incearca destabilizarea si desfiintarea miscarii sindicale. "Mi se pare revoltator ca, in conditiile in care Romania are atatea probleme de ordin social, legate de somaj, preturi in cresteri, disponibilizari, salarii de mizerie, doi anonimi sa nu aiba altceva mai bun de facut decat sa propuna o astfel de lege. In opinia mea, se incearca fie rezolvarea propriilor lor probleme, fie pe cele ale unor oameni de afaceri care au interese sa desfiinteze sindicatul", ne-a declarat secretarul general al Blocului National Sindical, Matei Bratianu. Potrivit acestuia, un proiect legislativ mai nimerit ar fi unul care sa prevada sanctiuni de ordinul zecilor de mii de euro pentru parlamentarii care chiulesc, care nu fac nimic pentru electorat, care nu citesc legile pe care le voteaza. "In plus, ar trebui exclusi din parlament toti cei care sunt preocupati numai de plimbari in strainatate si care si-au redus timpul de lucru la numai doua-trei zile pe saptamana", a precizat Bratianu.

"Vom reactiona pe masura"

La fel de revoltat impotriva acestui proiect s-a aratat si liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu. "Nu este problema unui partid sau a unei fractiuni de partid sa stabileasca legi pentru noi. Ne-am castigat dreptul de a ne face propriile legi, iar aceasta nu este decat o modalitate de a ne intimida. Probabil ca in viziunea lor sindicalistii nu trebuie sa fie decat niste sclavi murdari, iar ei pot avea dreptul sa fure si sa praduiasca tara", a precizat Petcu. Este foarte evident insa ca relatia dintre politicieni si sindicalisti este una destul de tensionata, fiecare dintre ei incercand pe cat posibil destabilizarea celuilalt. Cel putin asa reiese si din declaratia liderului CNSLR Fratia. "Daca vor continua sa sustina acest proiect, vom initia si noi un altul care sa le interzica intrarea in parlament, daca au afaceri", ne-a declarat Petcu, adaugand ca nu se incearca decat punerea in dificultate a miscarii sindicale, crearea de convulsii sociale si dezechilibre, si asta tocmai in preajma anului 2006, care se anunta unul de maxima provocare.

Prezenta sindicatului in CA, la liberul arbitru

In ceea ce priveste relatiile dintre consiliile de administratie si sindicate, noua lege nu mai obliga conducerilor institutiilor sau societatilor comerciale sa invite reprezentanti ai sindicatelor pentru discutarea problemelor de mare inseamnatate, ci lasa la latitudinea conducerilor daca intentioneaza sau nu sa ii invite pe reprezentantii sindicatelor. Aceasta directiva are un usor iz de joc de culise, rolul si importanta sindicatului ajungand sa fie astfel cu mult diminuate. O alta prevedere se refera la interzicerea folosirii in scopuri personale a bunurilor mobile si imobile aflate in patrimoniul organizatiilor sindicale. "Mijloacele de transport - autoturisme, microbuze, minibus-uri - obtinute cu titlu gratuit de catre o organizatie sindicala nu pot fi utilizate in interesul personal al membrilor de sindicat", se stipuleaza in proiectul legislativ initiat de cei doi deputati liberali. Nu in ultimul rand, noua lege introduce o serie de sanctiuni pentru eventualele contraventii si infractiuni comise de catre liderii de sindicat, sanctiuni care nu se regasesc in legea aflata in vigoare.


(880 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Irina Bolboaca


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Sindicalistii declara razboi politicienilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65583801269531 seconds.