Luni, 05 Decembrie 2005 - 06:30 AM Aleg.RO: Lotul ?demnitari la Parchet? se îngroasa, dosarele se împutineaza

Publicat de: Raluca DUMITRIU

Gândul Dosare celebre Una dintre cele mai disputate anchete ale procurorilor vizeaza afacerile derulate în domeniul petrolier . Este vorba despre dosarul Rompetrol, care-l are în prim plan pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Presedinte al filialei liberale Prahova si apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu, Patriciu este cercetat pentru evaziune fiscala, înselaciune, spalare de bani si manipularea bursei, prejudiciile depasind 400 de miliarde lei. In luna mai, omul de afaceri a fost chiar retinut de procurori pentru 24 de ore, însa instanta nu a emis mandat de arestare. In acelasi dosar au fost audiati, în calitate de martori, pentru tranzactii dubioase a unor actiuni la bursa, prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu si liderul UDMR Verestoy Attila.  
Un alt dosar celebru care a stat în acest an pe masa procurorilor a fost cel referitor la stenogramele PSD. El a fost închis saptamana trecuta de DNA, din lipsa de probe, procurorul general Daniel Morar precizand ca dosarul ar putea fi redeschis în eventualitatea în care ar aparea înregistrarile audio care au stat la baza stenogramelor. In aceasta cauza, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si viceguvernatorul Bancii Nationale Florin Georgescu au fost acuzati de trafic de influenta. In calitate de martori au fost chemati la Parchet, pentru a fi audiati, fostul premier Adrian Nastase si liderii PSD Miron Mitrea, Dan Matei Agathon si Dorina Mihailescu.  Dosarul ?Flota?, unul dintre cele mai vechi, are ca obiect stabilirea modului în care CNM Petromin a fost prejudiciata prin vanzarea, între 1991 si 2000, a 16 nave. Fostul PNA a stabilit, în urma cercetarilor, la sfarsitul anului 2004, ca 80 de persoane ar fi pagubit statul roman cu peste 11.000 de miliarde lei. Printre persoanele trimise atunci în judecata se afla actualul presedinte Traian Basescu. Seful statului este însa, în prezent, protejat de imunitatea garantata de Constitutie. Daniel Morar a precizat recent ca dosarul este în faza de recurs si, pana în decembrie, instanta trebuie sa decida daca îl retrimite la DNA. Faptul ca Traian Basescu nu poate fi cercetat decat pentru înalta tradare pune sub semnul întrebarii un alt dosar în care acesta este cercetat, si anume cel referitor la casa din strada Stefan Mihaileanu. Seful Parchetului ICCJ si-a nuantat pozitia fata de aceasta cauza, aratand ca locuinta respectiva a fost atribuita de niste functionari publici si ca procurorii cerceteaza daca acestia au încalcat vreo lege. Altfel spus, nu Basescu ar fi vizat de investigatiile procurorilor, ci niste functionari publici.  
La randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu a fost chemat la audieri de catre Parchetul General, în vara acestui an, în Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, fiind pus sub învinuire.Fostul premier Adrian Nastase este si el acuzat într-o cauza. Este vorba despre dosarul Zambaccian, în care se cerceteaza daca acesta a cumparat un teren la un pret mult subevaluat, pe o filiera din care face parte si fostul deputat-delapidator Gabriel Bivolaru.
Parlamentari în cercetare
In atentia procurorilor se afla, de putin timp, deputatul PSD Mihail Sireteanu, pentru o ancheta referitoare la situatia uzinei de armament din Mizil. In acelasi timp, un alt deputat PSD, Ion Dumitru, este urmarit penal de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Fapta lui Dumitru, fost director al Romsilva: un prejudiciu de peste 2 milioane de euro. De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului General au demarat cercetarile împotriva fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, precum si împotriva fostului director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Mihail Basulescu. Pentru cei doi s-au facut deja dosare penale întrucat nu ar fi respectat anumite dispozitii legale care fac referire la încheierea contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov-Cluj-Bors.
Baronii ? multi chemati, putini retinuti
Singurul baron PSD care a ajuns dupa gratii este Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului. A fost însa vorba despre arest preventiv, acuzatiile aduse fiind: abuz contra intereselor publice, fals, uz de fals, luare de mita. La fel, Nicolae Mischie a fost retinut cinci zile, fiind acuzat de abuz în serviciu si fals. Mai nou, el a scapat si de dosarul cu arma ilegala.
Baronul de Vrancea, Marian Oprisan, a fost recent audiat de procurorii DNA pentru utilizarea unui autoturism de lux si pentru ridicarea unei vile cu banii destinati constructiei de blocuri ANL. Un alt dosar în lucru este cel al baronului de Constanta, Radu Mazare. Acesta este verificat pentru anumite contracte de privatizare, schimburi de terenuri si licitatii.  
Un singur dosar din zecile de cazuri cu politicieni a fost, pana în prezent, solutionat: cel al fostului deputat PDSR, Gabriel Bivolaru. El a fost condamnat, la 22 martie 2005, la cinci ani de închisoare pentru fraudarea cu aproape 2.200 de miliarde lei a Bancii Romane de Dezvoltare. Si acest dosar însa si-a asteptat sentinta aproape 7 ani.


(551 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Lotul ?demnitari la Parchet? se îngroasa, dosarele se împutineaza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5709080696106 seconds.