Sâmbătă, 03 Decembrie 2005 - 07:13 AM Aleg.RO: Concesionarea monumentelor istorice, una din prioritatile Ministerului Culturii

Publicat de: Veronica Marinescu /

curierulnational
Printre prioritatile actualei conduceri a Ministerului Culturii si Cultelor se afla si concesionarea monumentelor istorice, care va putea fi concretizata, potrivit ministrului Adrian Iorgulescu, pana la sfarsitul acestui an . Proiectul de ordonanta, initiat de MCC, avand la baza Legea privind regimul general al concesiunii, va degreva statul, respectiv ministerul de resort, de responsabilitatea restaurarii si punerii in valoarea a unor monumente cu valoare de patrimoniu. Este vorba de cladirile lasate in paragina - aflate in proprietatea statului sau administrate de catre autoritatile locale -, care necesita fonduri substantiale in vederea restaurarii si a reintroducerii lor in circuitul cultural-turistic. Durata maxima de concesionare este de 49 de ani.
In cazul in care concesionarul va indeplini toate obligatiile contractuale, contractul incheiat intre acesta si autoritatea statului poate fi prelungit. De asemenea, in proiect, sunt precizate categoriile de monumente (de importanta locala, nationala sau europeana) ce intra sub incidenta ordonantei, precum si responsabilitatile legale ce revin concesionarilor. Potrivit lui Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC, ministerul va avea un cuvant de spus prin atribuirea prin concesiune a monumentului. In schimb, "daca monumentul concesionat s-a aflat in proprietatea autoritatii locale, conducerea ministerului de resort nu poate interveni atunci cand se constata ca acesta primeste alte utilitati, ci numai pentru a se atrage atentia concesionarului asupra obligatiei de a proteja monumentul. "Pe noi ne intereseaza ca monumentul sa fie pastrat, potrivit obligatiilor folosintei emise de minister sau de catre Directia judeteana de cultura", ne-a declarat Nitulescu. Nu se stie, deocamdata, care sunt, nominal, monumentele ce vor fi concesionate. Oricum, precedente exista: Cetatea Rasnov, care in urma cu cativa ani, facea obiectul unei nemultumiri generale printre istorici si arhitecti, ce reclamau interventiile ilegale pe anumite componente din interiorul cetatii sau lipsa unui plan de restaurare. L-am intrebat pe Virgil Nitulescu daca pe lista concesionarilor ar putea intra si Castelul Huniazilor, monument de importanta europeana, aflat in administrarea Consiliului Municipal Hunedoara.
"Este adevarat ca fondurile necesare administrarii castelului sunt cu totul insuficiente. Hunedoara este o localitate cu probleme uriase de supravietuire, si, ca atare, institutiile publice din judet sunt subfinantate. De altfel, nu este posibil intotdeauna sa prelungim viata monumentelor prin bugetul public; din aceasta cauza incercam sa gasim solutii de genul ordonantei pe care vrem s-o promovam", a adaugat interlocutorul.
Cat priveste Cetatea Fagarasului, unde, in ultimii ani, interventiile pe monument s-au facut haotic, "exista proiecte pentru infiintarea a doua muzee acolo", a afirmat secretarul de stat.
"Purtam discutii, care merg destul de greu, cu autoritatea locala; exista si niste probleme de restaurare a cetatii. Eu, personal, nu sunt multumit de felul in care s-au restaurat, inainte de anul 2000, niste zone din cetate", a continuat Nitulescu.
"Deocamdata, si aceasta cetate este administrata tot de primarie, care, la randul ei, a inchiriat anumite spatii unor societati comerciale si exista si litigii cu unele dintre societatile care au incercat sa se privatizeze".


(493 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Veronica Marinescu /


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Concesionarea monumentelor istorice, una din prioritatile Ministerului Culturii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67085599899292 seconds.