Luni, 15 August 2005 - 07:55 AM Aleg.RO: Baronii liberali au luat Vasluiul în stăpânire

Publicat de: Tudorel GLĂMAN

Gândul În județul Vaslui e de notorietate “meciul” Vrânceanu, Toderică, Duluță și Ioviță versus Adrian Porumboiu. Primul e acum liderul liberalilor vasluieni, personaj controversat, cunoscut ca fost partener al lui Corneliu Iacobov, iar mai apoi, al țeparului Gheorghe Strungariu. Paul Toderică a ajuns prefect liberal de Vaslui sub tutela lui Vrânceanu, omul fiind înainte jurist la Cerealcom, firmă preluată “ostil” de Vrânceanu de la Strungariu.


La câteva zile după ce a fost uns în funcție, Toderică a retras Prefectura dintr-un proces în care omul de afaceri Duluță ar fi pierdut terenurile pe care și le-a tras ilegal chiar sub o fabrică de conserve de-a lui Adrian Porumboiu. La momentul respectiv, și-a justificat mișcarea motivând că vrea să scoată Prefectura din toate litigiile în care se afla la preluarea funcției. Procesul din care ar fi avut de pierdut Duluță a rămas însă singurul retras. Constantin Duluță a fost și el o perioadă consilier tehnic la Cerealcom, până să pună mâna, împreună cu Culiță Tărâță, pe Insula Mare a Brăilei. S-a dus pentru două luni director la Agrocomplex, pe care “a pregătit-o” pentru privatizare, în ideea că o cumpără el. Ghinionul a făcut ca la licitație Porumboiu să dea 100 de miliarde de lei pentru Agrocomplex, sumă ce a depășit bugetul găștii ce se pregătea să pună mâna pe afacere. Există declarații cum că, înainte să apuce Porumboiu să intre în firmă, din Agrocomplex au fost scoase 5 vagoane de vin care au fost vărsate pe câmp, marfă fără acte care, dacă ar fi fost găsită de noul proprietar, l-ar fi dus în pușcărie pe fostul administrator.

Gașca e întregită de Maricica Ioviță, cunoscută drept o baroană PSD a Vasluiului, deși traseul său politic e mult mai întortocheat. Pe vremea Convenției a fost țărănistă convinsă, pe vremea PSD-ului a fost pesedistă de frunte, iar acum, pentru cine nu a aflat încă, a trecut în sânul Partidului Democrat. Având mereu spate politic solid, afacerile i-au mers strună. În numai doi ani de zile, Ioviță strânge câteva zeci de miliarde de lei, cu care cumpără fabricile de pâine Iris Bârlad și Muntenița Vaslui, cele mai mari unități de panificație din județ. În 2000 a avut un moment de cumpănă, când Direcția Generală a Finanțelor Publice Vaslui i-a făcut o plângere penală pentru infracțiunile de fals în contabilitate, fals intelectual și bancrută frauduloasă, făcute pe firma SC Mondial Tranzit SA Vaslui. Problema s-a rezolvat în Justiție, după ce femeia a căutat sprijin la București, găsind un umăr de ajutor la Marian Vanghelie, primarul sectorului 5. Pe vremea PSD-ului și-a dezvoltat afacerile, având acum o datorie de 100 de miliarde la stat. Ca să scape de executările silite, Ioviță și-a trecut firmele în județul Iași, iar mai apoi în București, știut fiind că, după fiecare mutare, mai are o perioadă de grație de 6 luni, în care firma aflată în bejanie nu poate fi executată. Pentru prietenul ei Duluță, ca să-l facă de ocară pe Porumboiu, femeia și-a pus la dispoziție ziarul Monitorul de Vaslui, pe care îl cumpărase de la Mihai Iacob. Redacția a demisionat în grup. Ioviță a găsit, până la urmă, oameni să-i facă ziarul. Au fost plătiți și câțiva ziariști din presa centrală care să o ajute să îi strice imaginea lui Porumboiu. Ziariștii primeau falsurile ce urmau a fi publicate în facsimil pe fax, documentele fabricate fiind trimise de pe faxul Prefecturii Vaslui. Deși am încercat insistent să luăm legătura cu prefectul și cu Maricica Ioviță, cei doi n-au răspuns la telefoane.


(526 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Tudorel GLĂMAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Baronii liberali au luat Vasluiul în stăpânire | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34299993515015 seconds.