Marți, 05 Aprilie 2005 - 12:25 PM Aleg.RO: 'Baronii' vechi și noi ai Moldovei după schimbarea politică din noiembrie

Publicat de: Diana OPRESCU

AMOS News Ce au în comun acești trei exponenți ai administrației locale? Putere. Bani. Controverse. Baroniada locală. Și din nou Putere. Ce îi diferențiază? Faptul că primii doi au fost la putere, iar ultimul abia gustă din cupa cu nectar a zeilor. În timp ce Oprișan își face loc printre greii partidului din care face parte, iar Ștefan se impune la nivel național cu apartenența la structurile superioare de conducere ale PNL. Ce îi leagă? Moldova. Gheorghe Ștefan. Om de fotbal, om de politică, liberal convins, a ajuns primar într-un oraș pesedizat până la rădăcini. Pinalti al terenului de fotbal s-a metamorfonzat în Ștefan omul de administrație și membru în delegația permanentă a partidului din care face parte.

Marian Oprișan. PSD. Fost și actual președinte al Consiliului Județean Vrancea. Acuzat că ar fi unul din baronii locali care au dus la pierzanie partidul. Totuși, Vrancea a fost unul din județele din Moldova unde social-democrația nu s-a stins sub ardeii iuți ai lui Băsescu.

Dumitru Sechelariu. PSD-PNG-apolitic. Primar al Băcăului pentru două mandate. Cercetat de PNA, controversat, huiduit la ieșirea din Primărie, om de afaceri de succes. A ieșit din politică, dar nimic din ceea ce ține de administrația publică locală nu îi este străin.

Dacă Sechelariu a fost nevoit să renunțe la visul său de a fi guvernator al regiunii o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, Ștefan ar vrea să creeze un grup liberal care să apere interesele tuturor județelor din Moldova. Oprișan așteaptă în schimb, la cotitură, greșelile noii puteri pe care le sancționează ori de câte ori are ocazia. Trei nume de referință din lumea administrației locale apreciază schimbările produse pe scena politică după doar câteva luni de guvernare portocalie. Nemulțumirile celor care au pierdut puterea sunt evidente, dar Gheorghe Ștefan crede că o va scoate la capăt cu ușurință, iar peste patru ani va câștiga alegerile chiar mai detașat ca în 2004. Mai mult, măsurile luate de actualul Guvern sunt, în opinia edilului nemțean, o condiție „sine qua non” în lupta pentru aderarea la structurile europene. Cel mai nemulțumit și revoltat dintre cei abordați s-a dovedit a fi 'baronul' de Vrancea. Acesta a reclamat cu argumente ce ar fi putut ușor ajunge pe la numărul o sută cât de prăpăstioasă este pentru români introducerea cotei unice de impozitare. Un exemplu elocvent al dezastrului cu care se confruntă județul pe care îl conduce este creșterea ratei șomajului cu aproximativ șase procente în decurs de doar câteva luni. Mai mult, nici liberalizarea contului de capital nu este pe placul președintelui de Consiliu Județean. Alegeri anticipate? Nu neapărat. Cel puțin nu acum.

Investiții sabotate în Vrancea

Rep: Care sunt cele mai frapante diferențe între vechea și noua administrație?
Gheorghe Ștefan: Diferența cea mai mare este intoleranța la corupție. Acum se încearcă să se folosească fondurile în sprijinul comunității, unde beneficiari sunt oamenii.
Dumitru Sechelariu: Stavarache nu are nici o treabă cu administrația. Nu are legătură cu nimic din ce se întâmplă în Primărie. Și una din cele mai mari greșeli ale lui este să schimbe oamenii. Parte dintre ei trebuie schimbați, dar să faci schimbări de dragul schimbării este o greșeală imensă. Oricum, Stavarache nu cunoaște legea. Ar trebui să aibă încredere mai mult în ochii lui decât în cei ai unor juriști care interpretează cum vor ei.
Marian Oprișan: Lipsa de strategie, lipsa de coerență, de programe, încălcarea promisiunilor electorale. Guvernul Tăriceanu a promis compensarea medicamentelor pentru pensionari, dar și pentru copii. Iată însă ce se întâmplă în acest moment. Nu se mai compensează nici măcar cu 90% medicamentele pentru pensionari. Dacă dumneavoastră îmi puteți spune un singur aspect pozitiv al noii guvernări, eu sunt dispus să discut.
Rep: Există discrepanțe între bugetele locale din acest an și cele de anul trecut?
G.Ș.: Nu avem probleme cu bugetul. Bugetul local este cam la fel, dar datoriile sunt foarte mari și avem ceva probleme la investiții. Sper să fie un echilibru în repartizarea fondurilor între zonele din toată țara. Avem investiții anul acesta de aproximativ 200 miliarde de lei. Sper că vom primi avizul comisiei și vom putea da drumul la investiții.
D.S.: Nu mă mai interesează chestiunile legate de acest subiect pentru că nu mai am nici o legătură cu administrația publică locală.
M.O.: Din nefericire pentru cetățenii din Moldova, lipsa de voință politică, lipsa de strategie, îi va afecta și pe cei care au votat cu PSD, dar și pe cei care au votat cu Alianța. Diferențele sunt mari. Efectele aplicării cotei unice sunt vizibile. S-a redus un impozit și au crescut alte 11. Pe de altă parte, Guvernul joacă un rol absolut ciudat, de haiduc în sens invers: ia de la săraci și dă la bogați. Cetățenii cu un venit mijlociu câștigă între 50 și 300.000 lei, pe când cei cu venituri foarte mari au și câștiguri foarte mari din aplicarea cotei unice. Și Guvernul PSD ar fi apelat la cota unică, dar ar fi venit cu niște măsuri active care să contracareze efectele acesteia. Aveam în acest an programate investiții de 1800 miliarde de lei și deja am primit notificare de la Ministerul Transporturilor în care ni se menționa, citez „nu mai este oportun” să finalizăm investițiile pentru 2005 și că fondurile sunt înghețate.

Sechelariu: „Țara vrea sânge”

Rep: Măsurile nepopulare luate în ultimul timp au afectat imaginea Alianței?
G.Ș: Noi trebuie să facem ceea ce este de făcut, chiar dacă măsurile nu sunt pe placul tuturor oamenilor.
D.S: În mod cert au afectat, dar mai au încă timp suficient să-și strice imaginea. Oricum nu știu ce se mai vrea în țara asta.
M.O.: După ce s-a întâmplat în timpul scurs de la schimbarea puterii am început să înțeleg ceea ce spunea Cataramă în urmă cu câțiva ani. El spunea că „cine poate merge cu Mercedesul pe pod, cine nu, doarme sub pod”. Eu cred că PSD a avut o guvernare extrem de serioasă, extrem de eficientă. Am avut o creștere economică de 8,4%. Cetățenii sunt singurii care pot aprecia diferențele.
Rep: Credeți că actualul Guvern încearcă să contracareze măsurile nepopulare cu lupta împotriva corupției?
G.Ș: Eu nu sunt procuror. Nu pot să mă pronunț. Justiția trebuie să își facă datoria. Iar noi să ne vedem de treaba noastră.
D.S: Anvergura corupției e o temă. Țara vrea sânge, sunt de acord cu asta. Oamenii care sunt în afara legii trebuiesc dați pe mâna justiției. Dar nu prin spectacol, prin valuri, trebuie totul făcut prin lege nu prin presiuni. Să luăm raportul Freedom House. Nu pot fi de acord cu el. E ceva în neregulă acolo. Ori e în spate Societatea Civilă, ori e cineva mascat. Uitați cazul meu. În nouă luni nu s-a găsit nimic. Două sute de oameni au fost mobilizați ca să găsească ceva împotriva mea. Iau actele cu totul în mașini. Se dorește doar lichidarea mea. Sunt de acord ca justiția să își facă treaba, dar nu cu presiuni din sfera politicului.
M.O.: Lupta anticorupție este 100% o vânătoare de vrăjitoare. Prin tot acest tam-tam se încearcă să se abată atenția de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea. Toate scumpirile, toate problemele create prin aplicarea cotei unice de impozitare a guvernului liberalo-pedist-udemerist-purist, lipsa de coerență și lipsa măsurilor acută de măsuri active care să redreseze economia sunt puse în umbră de această vânătoare de vrăjitoare.

Între națiune liberală și stat social

Rep: Vor avea loc alegeri anticipate?
G.Ș.: Probabil că vor avea loc și alegeri anticipate. Sunt sondaje care arată că Alianța are în continuare în jur de 50%, iar PSD 30%. Așa că nu avem de ce să ne facem griji.
D.S.: Nu cred că vor fi alegeri anticipate anul acesta. Nu le văd rostul nici la anul. Să conducă actuala putere patru ani și să se vadă după patru ani ce au făcut și de ce sunt în stare.
M.O.: Eu nu vorbesc de alegerile anticipate ca de o soluție. Guvernul trebuie să vină și să spună oamenilor de ce, pe zi ce trece, o duc mai prost. România este un stat social, nu o națiune liberală. Cetățenii vor aprecia ce a făcut PSD și politica dusă. Din nefericire însă, lipsa de strategie privind îmbunătățirea vieții cetățenilor va duce la o lipsă totală a speranței pentru comunitate.


(899 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Diana OPRESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

'Baronii' vechi și noi ai Moldovei după schimbarea politică din noiembrie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61818695068359 seconds.