Miercuri, 06 Decembrie 2006 - 05:47 AM Aleg.RO: Treimea liberalo-democrata

Publicat de: Cristian Anghelache

real_romaneasca     Comitetul Executiv al PNL i-a nominalizat ieri pe senatorul Varujan Vosganian pentru postul de vicepremier si pe secretarul general al partidului, Dan Motreanu, pentru functia de ministru al Agriculturii . Anuntul a fost facut de liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care a candidat si el pentru nominalizarea la Agricultura. Membrii Comitetului Executiv al PNL l-au desemnat insa pe Motreanu pentru functia de ministru al Agriculturii, cu 12 voturi in favoarea acestuia fata de 4 voturi pentru Ludovic Orban. Pentru postul de vicepremier, purtatorul de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian, a fost singurul candidat.
Liderii PNL, PD si UDMR au convenit luni seara, asupra impartirii posturilor dupa plecarea reprezentantilor PC din Executiv. Astfel, liberalii au obtinut postul de vicepremier, iar postul de ministru al Economiei a revenit democratilor. De asemenea, posturile de secretar de stat si de directori de agentii vor fi impartite intre PNL - 80-90% si UDMR - 10-20%.

Cine sunt cei trei

Liberalul Varujan Vosganian este doctor in economie, absolvent al ASE si al Facultatii de Matematica, membru al Uniunii Scriitorilor si al conducerii Asociatiei Umoristilor. Din 1990 este presedinte al Uniunii Armenilor din Romania. Vosganian a fost membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, lider al Grupului Parlamentar al Minoritatilor Nationale in perioada 1992-1995, deputat din partea Uniunii Armenilor din Romania in legislaturile 1990-1992 si 1992-1996, iar in legislatura 1996-2000 a fost senator de Iasi, din partea Uniunii Fortelor de Dreapta. A detinut pe rand functia de presedinte al Partidului Alternativa Romaniei (1996-1999), al Uniunii Fortelor de Dreapta (1999-2003). Din aprilie 2003 este membru al Biroului Executiv al PNL.
Mircea Nicu Toader, nominalizat de PD pentru portofoliul Economiei, a absolvit ca sef de promotie Institutul de Marina "Mircea cel Batran", a fost deputat in 2000-2004, iar recent s-a remarcat prin criticile aduse lui Tariceanu, despre care a spus ca este "mic" pentru ca nu a acceptat anticipate in 2005.
Liberalul Dan Motreanu este de formatie umanist, fiind absolvent al Universitatii de Vest Timisoara, sectiunea Litere, Filosofie-Istorie si, din 2005, dupa alegerile din partid, este secretarul general al PNL. In varsta de 36 de ani, Motreanu a fost un apropiat al ex-ministrului apararii Teodor Atanasiu. In prezent deputat de Bucuresti, Motreanu a fost asociat grupului de intimi ai premierului Tariceanu, pe care liderul deputatilor Crin Antonescu il acuza ca ia decizii fara consultarea partidului.

Voiculescu face lobby extern pentru alianta PSD-PNL-PC

Dan Voiculescu a declarat ieri, la Bruxelles, ca i-a prezentat liderului liberalilor europeni, Graham Watson, proiectul constituirii unui pol social-liberal, din care sa faca parte PC, PNL si PSD, ca o contrapondere la partidul liberal-democrat al presedintelui Basescu care s-ar forma in ianuarie. "Daca in ianuarie apare Partidul Liberal-Democrat, si probabil ca va aparea, acesta va fi un partid captiv lui Traian Basescu. Nu se va mai vorbi despre un curent liberal, pentru ca PNL nu este pregatit sa guverneze singur. Spectrul social-democrat, chiar si dupa congresul de la sfarsitul acestei saptamani, nu este nici el pregatit pentru guvernare. Prin urmare, este obligatoriu sa se formeze un pol social-liberal", a argumentat Voiculescu in fata liderului ALDE, Graham Watson, necesitatea unei contraponderi la puterea politica ce se va forma la Bucuresti.

Doar Mircea Toader va trece prin Parlament

Presedintele Traian Basescu a fost ieri la Palatul Victoria si a discutat cu premierul Calin Popescu-Tariceanu despre procedurile de numire a noilor ministri, avandu-se in vedere articolul 85 din Constitutie. In urma intalnirii, s-a decis ca numai democratul Mircea Toader, propus pentru preluarea portofoliului Economiei si Comertului, sa fie validat in Parlament, intrucat la conducerea MEC s-a aflat un reprezentant al PC, formatiune care s-a retras de la guvernare.
"Presedintele s-a consultat pe tema procedurii de numire a noilor ministri si cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu. Conform articolului 85 din Constitutie, in cazul schimbarii structurii sau compozitiei politice a Guvernului, presedintele poate numi noii ministrii numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea prim-ministrului", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), a declarat ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, seful statului anuntand ca va trimite miercuri o scrisoare Parlamentului in care va solicita votarea de catre Parlament a noilor ministri, propusi de PNL si PD. "Se schimba configuratia politica a Guvernului. Pe cale de consecinta, nu se mai poate face numirea lor de catre presedintele Romaniei, la propunerea prim-ministrului", a aratat Vacaroiu.

Tariceanu a vrut investire fara aprobare

Anterior, premierul Calin Popescu-Tariceanu declarase ca investirea in functie a lui Varujan Vosganian si Dan Motreanu, propusi de liberali pentru postul de vicepremier, respectiv de ministru al Agriculturii, va avea loc in cursul zilei de marti.
Intrebat daca vicepremierul va trebui sa treaca de votul Parlamentului, Tariceanu a negat, sustinand ca nu s-a schimbat configuratia politica a Guvernului. "Vicepremierul nu va trebui sa treaca de votul Parlamentului. Nu s-a schimbat configuratia politica a Guvernului, partidele din Coalitie sunt cele care au fost votate in Parlament, deci nu s-a schimbat nimic", a explicat liderul PNL. "Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea prim-ministrului", prevede insa articolul 85 din legea fundamentala. (D.P.)


(396 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Cristian Anghelache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Treimea liberalo-democrata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29378080368042 seconds.