Sâmbătă, 11 Februarie 2006 - 08:14 AM Aleg.RO: Mingea DNA e la Basescu Dupa ce Senatul a respins infiintarea DNA, problema a ajuns pe masa Cotroceniului. Seful statului va da insa un raspuns doar dupa consultarea partidelor

Publicat de: George Sirbu / georg

curierulnational
Dupa ce Parlamentul a respins ordonanta de infiintare a DNA, toti ochii se indreapta spre Cotroceni . Departamentul National Anticoruptie a picat joi la votul Senatului, in principal datorita opozitiei, dar si cu largul concurs al mai multor senatori ai puterii care fie au lipsit, fie au votat impotriva, fie s-au abtinut.
Imediat dupa vot, a aparut si solutia salvatoare: presedintele Traian Basescu sa refuze sa promulge legea si sa o retrimita Parlamentului. Ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut primul pas oficial si i-a trimis sefului statului o scrisoare in care ii solicita sa nu promulge legea.
Traian Basescu nu s-a grabit insa sa dea un raspuns si a anuntat ca se va consulta cu partidele inainte sa ia o decizie. Potrivit presedintiei, pe 16 februarie, seful statului urmeaza sa aiba intalniri separate cu reprezentantii PRM, PSD, PC si cu grupul minoritatilor nationale, iar a doua zi cu liderii UDMR, PNL si PD.
Practic, prin aceste consultari, presedintele responsabilizeaza din nou partidele. La intalnirea cu Traian Basescu, partidele, in special PSD si PRM, vor trebui sa explice de ce se opun existentei DNA, dar si sa-si prezinte pozitia fata de retrimiterea ordonantei in Parlament. Aceasta pentru ca, daca opozitia va anunta ca va vota la fel, iar partidele de la putere nu vor putea garanta ca isi vor mobiliza parlamentarii, seful statului nu prea va mai avea motive sa nu promulge legea.

Americanii "cer"

Faptul ca DNA a picat la vot a determinat reactii externe prompte. Cel mai ferm a fost cel al ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Ambasada SUA este ingrijorata de respingerea ordonantei privind DNA. Intr-un comunicat, reprezentanta SUA isi exprima ingrijorarea in legatura cu "evenimentele" din Senat si considera ca acestea ar putea compromite capacitatea DNA de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt.
Continuarea iese insa din uzantele diplomatice, pentru ca americanii pur si simplu cer autoritatilor romane sa ia masuri. "Cerem Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta impotriva coruptiei continua, inclusiv la cel mai inalt nivel", se spune in documentul citat.

Quayle: Pestii se zbat sa scape

In schimb, reactia britanica a fost asemanatoare cu cea a Monicai Macovei, care declara ca votul Senatului ar putea fi o reactie la dosarele cu parlamentari. "Din pacate, in aceasta perioada delicata a procesului de aderare la Uniunea Europeana, unele persoane sunt mai preocupate de propriile interese decat de interesul national. Unii pesti se zbat sa scape din navodul pe care Monica Macovei si Daniel Morar il construiesc", a spus ieri ambasadorul Quinton Quayle.
El a subliniat ca, in acest moment, in Romania, lupta impotriva coruptiei a ajuns intr-un punct critic si ca aceasta actiune nu va avea succes daca nu va fi sprijinita prin cooperarea tuturor actorilor implicati, inclusiv Parlamentul, partidele politice, justitia si administratia publica.
Un semnal ingrijorator a venit si din partea Comisiei Europene. "Analizam care poate fi impactul acestei decizii in lupta impotriva coruptiei in Romania", a declarat Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn. "Comisia este convinsa ca Guvernul roman va face tot posibilul pentru a gasi o solutie durabila si eficienta pentru continuarea luptei impotriva coruptiei", a spus Nagy.

O alta solutie, asumarea raspunderii

Pe langa posibilitatea nepromulgarii legii, societatea civila a mai avansat ca solutie si asumarea raspunderii Guvernului pentru o lege identica. "Am constatat ca prin ordonante de urgenta dureaza foarte mult si stim ca pana in luna mai aceste lucruri ar trebui rezolvate. Ordonanta DNA a fost publicata in urma cu opt luni - nu cred ca Comisia Europeana mai are timp sa astepte inca opt luni pentru a vedea daca va trece sau nu", a spus Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. Asumarea raspunderii ar fi un avantaj si pentru opozitie, care se va pronunta clar fie ridicand o motiune de cenzura, fie permitand Guvernului sa-si continue activitatea, a aratat Parvulescu.
"PSD striga cu toata gura sa le mai dam o sansa pentru ca sunt gata sa iti arate buna-credinta. Sa o demonstreze acum, facand un apel public catre parlamentarii PSD sa voteze legea", a spus Andrei Oisteanu de la Grupul pentru Dialog Social.

PRM s-a sucit

Desi cei doisprezece senatori PRM au votat impotriva ordonantei, ieri, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a cerut presedintelui sa nu o promulge. "Vom respecta dezideratele comunitatii internationale si vom vota asa cum ni se cere", a spus seful PRM, adaugand ca el nu le-a spus senatorilor sai cum sa voteze si ca i-a certat pe cativa pentru atitudinea lor.
In schimb, social-democratii au anuntat ca isi vor mentine pozitia. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca, asa cum a votat vara trecuta impotriva pachetului de legi privind reforma justitiei, tot asa se opune si transformarii PNA in DNA. Totusi, seful PSD a anuntat ca partidul sau va veni la consultarile de la Cotroceni. "PSD se va pregati serios pentru o discutie de fond, sincera, taioasa daca va fi nevoie, dar constructiva", a spus Geoana.


(493 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la George Sirbu / georg


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Mingea DNA e la Basescu Dupa ce Senatul a respins infiintarea DNA, problema a ajuns pe masa Cotroceniului. Seful statului va da insa un raspuns doar dupa consultarea partidelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.