Joi, 24 Noiembrie 2005 - 08:13 AM Aleg.RO: Alianța i-a dezamăgit pe români

Publicat de: ---

azi Procentul românilor nemulțumiți de activitatea Guvernului îl depășește cu mult pe cel al celor mulțumiți, relevă datele Barometrului de Opinie Publică (BOP), ediția noiembrie 2005, prezentat de reprezentanții Fundației pentru o Societate Deschisă (FSD). Față de Barometrul din luna mai, "Guvernul a reușit să convingă mai mulți români că nu prea se pricepe", a afirmat Ovidiu Voicu, coordonatorul programului. Domeniile în care performanțele Executivului sunt percepute ca fiind cel mai puțin mulțumitoare sunt sănătatea, locurile de muncă și nivelul de trai. Pentru fiecare dintre acestea, 79% dintre repondenți s-au declarat nemulțumiți sau foarte nemulțumiți. În toate domeniile se înregistrează creșteri ale nemulțumirii populare față de luna mai a acestui an.
Nivelul de trai scăzut - este principala problemă cu care se confruntă populația, 38% afirmă că veniturile actuale nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar 36% trebuie să se mulțumească doar cu cele absolut necesare. Doar 16% spun că veniturile familiei le permit un trai decent și doar 7% reușesc să cumpere și unele lucruri mai scumpe. Numai 1% au un nivel de venituri care le permite să aibă tot ce le trebuie.
Comparativ cu luna mai, numărul celor care spun că direcția în care merge România este greșită a crescut cu patru procente, ajungând la 47, față de 43. Totuși, cei mai mulți sunt optimiști în legătură cu viața lor peste un an, ei cred că vor trăi mai bine sau chiar mult mai bine. Doar 21% întrevăd o înrăutățire a vieții în următorul an, iar 31% cred că vor trăi la fel. Pe ansamblu, familia, prietenii și sănătatea par să balanseze nemulțumirile materiale, așa încât 55% dintre români se declară destul sau foarte fericiți cu viața lor, iar 44% afirmă că nu prea sunt fericiți sau sunt nefericiți.
În ceea ce privește sprijinul electoral, se remarcă faptul că Alianța D.A. nu este percepută ca o forță politică unitară, ci ca trei poli de putere, posibil din cauza neînțelegerilor frecvente dintre PNL și PD. Astfel, în cazul unei întrebări deschise privind intenția de vot - fără listă de partide - 32% dintre repondenți indică Alianța D.A., 11% PD și 8% PNL. Toate cele trei (!!!) - conform realizatorilor studiului - dau 51% din opțiunile celor care votează! Urmează în opțiunile electoratului PSD cu 30%, PRM cu 12%, UDMR cu 4% și PC cu 1%. Restul partidelor obțin mai puțin de un procent. Realizatorii studiului au precizat că în baza altei întrebări au descoperit că nu toți votanții PNL și PD se îndreaptă spontan către Alianța D.A. în ipoteza că partidul preferat nu ar prezenta liste separate la alegeri, dar nici către alt partid.
Ponderat, prin metode sociologice, s-a ajuns la concluzia că Alianța D.A. are un nucleu de susținători de 43% din cei hotărâți să voteze, cu un potențial mergând până la 51%, dacă ar reuși să-i mobilizeze în totalitate pe simpatizanții celor două partide componente. Cea de-a doua forță politică, PSD, se bazează pe voturile a cel puțin 30% dintre alegători, dar ponderea acestora crește dacă performanțele principalului competitor sunt scăzute.
În ceea ce privește votul pentru Președinte, în eventualitatea că duminica viitoare ar avea loc alegeri, cele mai multe dintre voturi s-ar îndrepta către Traian Băsescu, menționat de 53% dintre alegători. Pe locurile următoare se situează Adrian Năstase, cu 15%, Corneliu Vadim Tudor, cu 11% și Mircea Geoană, cu 7%. Față de luna mai a acestui an, Traian Băsescu înregistrează o scădere de 12 procente. Principalul beneficiar al acestei scăderi este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care are o creștere de 5 procente.
În topul încrederii, președintele Băsescu, cu 50%, este urmat de Theodor Stolojan, în care au încredere 29% dintre cetățeni, Mircea Geoană - 26% și Călin Popescu Tăriceanu - 24%.
Față de luna mai 2005, toți liderii Alianței D.A., inclusiv Traian Băsescu, înregistrează scăderi ale procentelor de încredere - 10% în cazul premierului Tăriceanu, 5% în ceea ce îl privește pe președintele Băsescu și câte 3% pentru Emil Boc și Theodor Stolojan.
Dintre liderii principalului partid de opoziție, Ion Iliescu și Adrian Năstase înregistrează creșteri de două procente, dar, în cazul lui Mircea Geoană, cei care au încredere sunt cu 5% mai puțini decât în urmă cu șase luni.
Cea mai importantă creștere a nivelului încrederii se înregistrează în cazul lui Corneliu Vadim Tudor, de la 13 la 20%.


(940 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Alianța i-a dezamăgit pe români | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65616893768311 seconds.